Младежки театър „Ирис” ще представи Смолян на театрален фестивал в Перущица

Младежки театър „Ирис” ще представи Смолян на театрален фестивал в Перущица

Младежки театър „Ирис” при читалище „Орфееви гори” – Райково, ще вземе участие в Младежки театрален фестивал в град Перущица. Фестивалът продължава цяла седмица – от понеделник до неделя, а младите смолянски актьори ще се изявят на сцената на 5 октомври. Това съобщи режисьорът Цеца Илиева. „Миналата година бяхме поканени да участваме в честването на 155 години Театрално дело в Перущица и 150 години на читалището там. Така се зароди едно театрално приятелство. Радваме се, че отново сме поканени и ще представим Смолян”, каза още Илиева. Театър „Ирис” ще представи новата си постановка „Ча-ча-ча” и „Хлапачката от 13 етаж” – две пиеси втакани в една.

Младежки театър „Ирис” е с 25 годишна история. За това време през него са преминали над 200 деца и младежи, които днес вече са успешно реализирани възрастни хора. Сред тях има режисьори, актьори, журналисти, архитекти, лекари… На всички със сигурност театърът им е дал много, както в живота, така и в професията им. Повечето от тях търсят и намират своето поприще в чужбина, но най-хубавото е, че се създават връзки за цял живот.

„В момента театралната трупа се състои от 14 души – невероятни актьори, с които работим от дълго време. Вече сме един организъм и можем да си дърпаме конците без дори да говорим. Това е прекрасно удоволствие за нас”, каза режисьорът Цеца Илиева. Според нея, за да бъде актьор един човек трябва да е много отговорност към себе си. Да знае какво иска да направи и как да го направи.

„Човек се качва на сцената тогава, когато има какво да каже на публиката. Не е важно само да бъде красив, макар че те всички са много красиви, но това не е достатъчно. Трябва да са умни, талантливи и, разбира се, добри ученици. Тук всичко се вижда. На всеки един по погледа му личи доколко той е умен и след това какво този умен човек има да каже на публиката. Ако някой е в ролята на глупак, той трябва да е умния глупак, който да каже нещо важно, което да развива мисълта на всеки в публиката”, добави Илиева.

Театърът учи още и на дисциплина, дава самочувствие и те прави по-самоуверен. А, за да работи един режисьор с млади хора днес са нужни преди всичко много любов, търпение и доверие. „Защото това което те правят сега, което правим заедно, е тяхното, а и нашето бъдеще”, каза още режисьорът. Според нея татърът е необходимост, показва на хората как могат да развиват себе си, какво може да ги очаква и как биха могли да се реализират. „Важно е, преди всичко, да бъдем мислещи хора”, заключи Цеца Илиева.

Младежки театър „Ирис” е наследник на Среднородопски театър „Изгрев”, който през 2019 година ще чества своята 100-годишнина.

Вирни се горе