Младежите от ГЕРБ-Смолян, събират книги за българското училище в Кишпещ

Младежите от ГЕРБ-Смолян, събират книги за българското училище в Кишпещ

Благотворителна кампания под мотото „Дари книга за българчетата в Кишпещ“ стартират младежите от ГЕРБ – Смолян. Идеята се породи от скорошната визита на кмета Николай Мелемов в побратимената на Смолян унгарска община Кишпещ. Там той е посетил българското училище и е обещал да изпрати на децата книги от наши известни автори.

Инициативата се организира по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. „Надяваме се чрез книгите, които ще съберем и изпратим в Унгария, българските ученици да почувстват гордост от своята принадлежност към родната култура“, заяви областният организационен секретар на МГЕРБ Денислав Костов. Той обяви, че в събирането на книги могат да се включат граждани, институции, неправителствени организации и др.

„Училището се нуждае от всякакъв вид българска литература – художествена, учебна, историческа, научно-популярна. Книгите могат да бъдат нови или употребявани, но в добро състояние“, каза Костов.

Кампанията ще се проведе от 21 до 31 май. Младите представители на ГЕРБ приканват всеки, които иска да се включи в инициативата, да донесе своите книги в офиса на партията /бул. България №14/. Изданията за българското училище в Унгария ще бъдат изпратени от кмета на Смолян Николай Мелемов. Той също ще се включи в инициативата като каза, че ще дари книги от личната си библиотека с послание в тях, адресирано до българчетата в побратимената на Смолян унгарска община.

Вирни се горе