Младежи от четири страни обменят творчески опит в Смолян

Младежи от четири страни обменят творчески опит в Смолян

На 24 май, наред със светлия празник за всички българи “Ден на българската просвета и култура и славянската писменост” в Смолян започна младежкият международен обмен ”European youth identity”, който е финансиран от Европейския съюз по програмата Еразъм +.

Организатори и изпълнители по проекта са младежите от неправителствената организация “Млади изследователи за младежко развитие” град Смолян. Той ще продължи до 30.05.2016, като участниците в него са на възраст между 15 и 35 години от четири държави – България, Румъния, Македония и Турция.

Идеята за този проект се основава на тезата за загубата на интереса към ученето като цяло и липсата на информация за културната идентичност на младите хора от малките населени места и селските райони. С реализацията на проекта ще осигурим творческа, новаторска и практическа среда за младежите с учебна цел. Имаме за цел да помогнем на участниците в ориентацията им в процеса на социалното им развитие като им предоставим възможността да открият своите компетенции чрез неформални методи на обучение. По този начин те ще достигнат до анализ на собствените си цели и ориентация в тези си стремежи, ще открият слабите и силните си качества и начините за подобряването им.

Проектът ще развие в уменията на младежите и способностите, които не са включени в учебната програма, но са наистина важни за придобиване на известен опит в началото на своето самостоятелно развитие. Някои от основните дейности ще бъдат свързани с неформалните методи на обучение като ролеви игри, мозъчна атака, енерджайзери, дискусии, симулационни ситуации и реализирането на социални инициативи. Чрез използването на тези методи, „духът на групата“ ще се повишава и комуникационните способности на участниците ще се подобряват.

По време на 7-те дни на обмена участниците също ще допълнят знанията си за историята и настоящето на Европейския свят. Организациите и младежките лидери от Румъния, Турция, Македония и България ще се стремим да подобрим знанията и личните компетенции на 22 младежи от по-малки населени места по темите за европейската история, традиции и обичаи, и заедно с участниците ще насърчим включването на собствените ни традиции и обичаи в по-мащабната картина на държавите от голямото Европейското семейство с помощта на междукултурния диалог между поколенията. Проектът ще подобри европейското гражданство, социалното сближаване между партньорите и визиите ни за собствените ни национални идентичности.

Организаторите са получили пълна подкрепа от страна на Местната управа и видни личности в града, които ще участват в част от модулите като споделят добри примери и практики.

Вирни се горе