Митрополит Антоний: БПЦ няма да затваря храмове. Все едно да затворите болница!

Митрополит Антоний: БПЦ няма да затваря храмове. Все едно да затворите болница!

Не очаквайте от Българската православна църква да затвори храмовете си. Все едно да затворим болниците и аптеките. Много хора подценяват духовното значение на молитвата. Призоваваме хората да останат по домовете си. Това заяви пред bTV Западно- и средноевропейският митрополит Антоний.

Коментарът идва дни след като гръцката православна църква обяви, че ще проведе служенията за Великден при закрити врата. Седмици по-рано пък църквите в страната отмениха всички масови църковни служби, за да се предотврати разпространието на коронавирус.

У нас обаче БПЦ категорично отказа да затвори храмове. Църквите ще се дезинфекцират, а сруженията за Великден ще се проведат на открито при строги мерки за безопасност. Опела, кръщенета и венчавки също продължават да се извършват с ограничен брой хора. На Цветница върбовите клонки ще се раздават пред храмовете, за да не събират хората вътре.

“Храмовете ще бъдат отворени. Те са надеждата, опованието. Гръцката патриаршия първоначално взе решението да затвори напълно храмовете, но после реши да позволи тези литургии да са отслужени при закрити врата. Не очаквайте от БПЦ да затвори храмовете си”, заяви категорично митрополитът.

„Тази година посрещането на Благодатния огън няма да бъде така тържествено, както е било в предишните години“, каза още митрополит Антоний. Светият синод все още не е взел решение дали Благодатният огън ще бъде предоставен на Македонската православна църква, както това се правеше в годините назад.

Вирни се горе