Вицепремиерът Цветан Цветанов се ангажира да помогне за ремонта на Спортната зала и плувния басейн

Вицепремиерът Цветан Цветанов се ангажира да помогне за ремонта на Спортната зала и плувния басейн

Вицепремиерът Цветан Цветанов се ангажира правителството да помогне за ремонта на Спортната зала и тя да стане многофункционална, както и да се възстанови плувния басейн. Това ще стане още следващата година. Визитата на вътрешния министър в областта започна със среща с кмета на Смолян Николай Мелемов и общинското ръководство. На нея присъстваха тежкоатлетката Милка Манева и личният й треньор Костадин Грозданов. Градоначалникът обяви, че за поддържането на спортната база не са отделяни средства години наред. За да подобри състоянието на сградата, общината вече я стопанисва и подмени дограмата на салона. Възстановявават се и двата градски стадиона. В Смолян на лагери бяха това лято шампиона “Лудогорец” и първодивизионните “Берое” и “Миньор”. На подготовка в областния град бяха още и националният отбор по волейбол – младежи и отборът от “Б” група “Раковски.”

На Олимпиадата се гордеехме с петото място на Милка Манева, а за да й създадат условия да тренира, нищо не е направено, подчерта Цветанов. Грозданов допълни, че години наред отборът по вдигане на тежести не е получавал никаква финансова помощ от тогавашното управление, като състезателите са тренирали без стотинка в джоба, а и той като треньор не е получавал заплата. Залата е поддържана единствено с дарения, а и много често се е правил компромис и с отоплението. Ако е имало финансиране и добри условия, Милка щеше да се представи още по-добре, защото сегашното й пето място е постигнато само с една година тренировки. Грозданов припомни, че Смолян е дал пет олимпийски шампиони и е жалко, че нищо не се прави за спортната база. Мелемов обясни, че в бюджета за т.г. средствата за спорт са завишени, но реално ги няма. Общината е наследила големи задължения. Той каза, че постъпват фактури от 2010 г., за които е договорено плащане през 2012 г. и касаят зареждането с хранителни продукти на детските градини. Вицепремиерът Цветанов се ангажира да помогне за ремонта на Спортната зала и превръщането й в многофункционална.

Той поднесе цветя на Милка Манева и поздрави и треньора й. Тежкоатлетката му подари сувенир от Олимпиадата в Лондон. Милка обясни, че се подготвя за Европейското първенство, на което България ще е домакин и продължава обучението си в НСА. След срещата при кмета Мелемов вицепремиерът посети ОДЗ №2 “Синчец” в Смолян", където зарадва малчуганите с подаръци, които разопакова пред тях и сглоби конструктури. Децата го поздравиха с родопска песен и химна на детската градина. Директората на детското заведение Юлиана Гавазова покани Цветанов на 45-годишнината на ОДЗ “Синчец” следващата година. Вътрешният министър разговаря с персонала на детското заведение. Те споделиха, че много добре работят с ръководството на община Смолян, а кметът Мелемов е диалогичен и достъпен. Това е второто посещение в ОДЗ 2 “Синчец” на вицепремиера.

След тази среща вътрешният министър връчи ключовете на пет високопроходими автомобила на Областна служба по Пожарна безопасност и защита на населението, осигурени по проект „Чрез превенция да съхраним природната красота на Родопа планина”.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма за Европейско териториално сътрудничество „Гърция-България 2007-2013”. Пред медиите Цветанов обяви, че ще съдействие за развитието на спорта в Смолян и възстановяването на плувния басейн, защото децата ходят на плуване в Девин. “Къде беше тази ваша кметица, която излиза сега и казва, че някои от общините са ощетени? Дора Янкова имаше възможност да управлява при Сергей Станишев, когато имаше бюджетен излишък, защо тогава не направи възстановяването на този спортен комплекс и плувния басейн?”, попита още Цветанов и обясни, че никой не е мислил за децата на България и за създаването на условия тези деца да останат в страната ни. В момента кметът Мелемов има проблем с изхранването на децата в детските градини, защото договорът, сключен през 2010 г. е с отложено плащане за две години. „Консумираш без да плащаш и в момента идват фактурите, също така има оставени 20 млн.лв. дефицит". Трябва да бъдем обективни за всичко, което говорим.

А хората са тези, които преценяват кой какво прави за тази държава и кой какво е направил през тези 20 години, заключи Цветанов. Посещението му продължи в общините Неделино и Чеперале.

Вирни се горе