Министър Тотю Младенов преряза лентата на Българо-германски център за професионално обучение в Смолян

 	Министър Тотю Младенов преряза лентата на Българо-германски център за професионално обучение в Смолян

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов преряза лентата на Българо-германския център за професионално обучение днес в Смолян.

Радвам се, че днес откривам петия център на МТСП, реализиран съвместно с общината и с помощта на германското правителство, каза при откриването министър Младенов. Той подчерта, че центърът дава възможност на хората от туристическия бизнес да обучават своите кадри, а да се подготвя квалифицирана работна ръка, е основна дейност на МТСП, уточни той. Министър Младенов връчи на 12 успешно завършили курсисти свидетелства за професионална квалификация и им пожела на добър час.

Центърът бе официално открит от Волфганг Вендел, ръководител на отдел «Икономически» в посолството на Германия в България, Хенинг Твестен, ръководител на GTZ Бюро София, Стефан Стайков, областен управител на Смолян и Дора Янкова, кмет на община Смолян.

Новият Българо-германски център за професионално обучение (БГЦПО) в Смолян е структура към Министерството на труда и социалната политика. Реализиран е по проект от МТСП, община Смолян и ФРГермания, представлявана от Кредитния институт за възстановяване, Франкфурт на Майн (KfW) и Германското дружество за техническо сътрудничество (GTZ). Община Смолян предоставя и ремонтира двете сгради, в които се помещава Центъра. KfW предоставя финансови средства за оборудване и обзавеждане на сградите. Германската консултантска фирма „ГОПА Консултантс”, по възложение на GTZ, обучава персонала в рамките на проект „Насърчаване на професионалното обучение на възрастни и заетостта”.

Центърът в Смолян ще организира и провежда професионално ориентиране, мотивационно обучение, обучение за придобиване на професионална квалификация и за усвояване на ключови компетентности на възрастни в областта на туризма – по професиите готвач, сервитьор-барман, хотелиер, администратор в хотелиерството, планински водач, екскурзовод, аниматор, козметик и други.

След откритите центрове за професионално обучение на МТСП в градовете Плевен, Стара Загора, Пазарджик и Царево, новият център в Смолян разширява изградената мрежа.

Новият Българо-германски център за професионално обучение в Смолян е специализиран в областта на планинския и балнеоложки туризъм,съобщиха от МТСП.

Вирни се горе