Министър Тотю Младенов: 310 лв. става минималната работна заплата от 2013-а г.

Министър Тотю Младенов: 310 лв. става минималната работна заплата от 2013-а г.

С 5000 души са намалели безработните през август в сравнение с юли, обяви в Неделино вчера социалният министър Тотю Младенов. Той потвърди увеличението на минималната работна заплата на 310 лева от началото на следващата година, както и индексацията на пенсиите с минимум 7.6 процента.

„10.7 % е нивото за август, като то бележи лек спад, а в абсолютни цифри от 356 хиляди, безработните в края на август са 351 хиляди души. Увеличението на минималната работна заплата пък се случва за трети път“, каза още Тотю Младенов.

„За целия четиригодишен мандат увеличаваме минималната работна заплата със 70 лева при инфлация, забележете, за четиригодишния период по-малко от 10 процента, около 9.2 процента. Докато тройната коалиция, понеже се изказваха пак неподготвени по отношение на минималната работна заплата, за целия им мандат от 2005-а до 2009-та година са увеличили минималната заплата от 160 на 240 лв. при над 32 процента инфлация за целия период. Правете сметка, кой реално е повишил повече доходите. И това го правим в световна икономическа криза”, каза министърът.

Всички пенсии също ще се индексират потвърди още веднъж Тотю Младенов. Увеличението ще е минимум със 7.6 процента. „Освен минималната работна заплата най-належащо е и друго, което съм съгласувал с финансите и има разбиране по този въпрос, е да се увеличат с минимум 10 процента от догодина делегираната от държавата дейност. Това са заплатите и издръжката на всички социални заведения в България и всички социални услуги. Това е изключително важно”, добави министър Младенов.

Вчера в Неделино социалният министър, депутатът от ГЕРБ Недялко Славов и кметът на общината Стоян Беширов прерязаха лентата на реконструираната централна улица „Александър Стамболийски".

Вирни се горе