Министър Красимир Вълчев: Благодарение на Кмета проблемите в образованието в община Доспат са в историята

 Министър Красимир Вълчев: Благодарение на Кмета проблемите в образованието в община Доспат са в историята

Почетен знак на община Доспат получи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев от кмета Елин Радев. Отличието е заради подкрепата за училищата и учителите в региона от страна на МОН.

Срещата беше открита от директора на училището Румяна Узунова, поздравителен адрес поднесе и кмета инж. Елин Радев.

"Днес не мога да не спомена пред всички вас изключителният принос на министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев за развитието на образованието в община Доспат. Благодарение на подкрепата от страна на РУО – Смолян и МОН , Община Доспат успя да постигне много в областта на образованието. Ще спомена само някои проекти, които са реализирани, благодарение на подкрепата от страна на г-н Вълчев и Правителството, и то за последните две години: На първо място: инвестицията, която правим в училището в село Късак – изграждане и разширение на училището. Тук средствата са в размер на 363 хиляди лева. Несъмнено двусменният режим ще се преустанови с новите класни стаи.

962 хил. лева бяха предоставени от Правителството за ремонт на покрива и цялостно саниране на СУ „Д. Благоев” – гр. Доспат, което е най-голямото учебно заведение на територията на община Доспат.

450 хил. лева постъпиха в Общината по спечелени проекти по НП „Оптимизация на училищната мрежа”, с които проекти разплатихме заплатите на персонала в закритата ПГ „В. Левски” (над 160 хил. лева), както и извършихме ремонти на класните стаи.

Не мога да не спомена за безлихвения заем в размер на 117 571 лева, с който се разплатиха заплатите на персонала (изоставащи с месеци наред), работещ в училищата в с. Змейца и с. Късак и в детските градини в с. Црънча и с. Късак. Към момента нямаме проблеми с изплащането на възнагражденията на персонала, работещ в детските градини и училищата. В Общината имаме три защитени детски градини и четири защитени училища. Всички училища и детски градини успешно прилагат системата на делегираните бюджети.

“Позволете ми в знак на благодарност да Ви удостоя с почетния знак на Община Доспат за изключителният Ви принос за развитието на образованието в Общината. Не се съмнявам, че и занапред ще продължим успешното сътрудничество с РУО-Смолян и МОН за да можем да дадем най-доброто на нашите деца, а те са бъдещето на Р България и Обединена Европа, се обърна с думите кметът на общината към министър Вълчев.”

В родопското село Късак с финансиране от държавата се разширява сградата на училището, санира се и се ремонтира покривът на СУ „Христо Ботев“в Доспат, както и други сгради. Освен тези инвестиции, с безлихвен заем от правителството са изплатени и дълго забавени заплати на персонала.

“Благодарение на Кмета на Общината проблемите в образованието в Община Доспат вече са в историята” каза министър Вълчев по време на работната среща с директори в ОУ “Хр. Ботев” – с. Късак, община Доспат.

„Търсим механизъм да защитим всички училища, особено тези в отдалечени селища, до които трудно се пътува“, каза министър Вълчев. В община Доспат има 4 защитени училища и 3 защитени детски градини.

“Благодарение на Кмета на Общината проблемите в образованието в Община Доспат вече са в историята” каза министър Вълчев.

„Със задоволство разбрах, че тук няма недостиг на ученици, а недостиг на материална база“, каза министърът в Късак. В момента 55 деца от селото ползват едва 4 класни стаи, като има и смесени паралелки. В училището преподават 10 учители.

По време на работна среща с учители и директори от общината министър Вълчев обсъди необходимостта от включване на учителите в квалификации, използването на електронни ресурси в преподаването, придобиването на дигитални умения и др.

„Ще има 25 милиона лева от бюджета за дейности по интереси, може още през декември да започнат да се организират. Чрез тях се стремим да насочим повече деца към математика, техника и природни науки“, подчерта министър Вълчев. По думите му е много важно също повече деца да се мотивират за обучение в професионални гимназии.

С директорите бяха обсъдени и въпроси, свързани с транспорта на пътуващите ученици и учители, възможностите за осигуряване на закуски, на целодневна организация на работата в училище, обновяване на материалната база и др.

Учители поставиха въпроса за повече часове по гражданско образование и повишаване престижа на учителите. Гражданските компетентности се придобиват чрез обучението през всички дисциплини, посочи министърът. По същия начин е с дигиталните компетентности и уменията за учене, отбеляза той. По думите му полезни са и заниманията по СИП „Религия“ – децата стават по-дисциплинирани, по-толерантни. В разговора за ценностите бе отбелязано, че все по-често заради работещи в чужбина родители отговорността за възпитанието на децата пада изцяло върху учителите.

Министър Вълчев разгледа базата на учебното заведение и допълнителната сграда, построена със средства осигурени от министерството.

Вирни се горе