Минималната работна заплата - 270 лева

Минималната работна заплата - 270 лева

Работодателите и синдикатите обсъждат вариант минималната работна заплата да стане около 270 лева от 1 юли.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, предаде БТА. Той припомни, че работна група от експерти обсъжда механизъм за нарастване на минималната работна заплата. Според механизма, предлаган от синдикатите, разполагаемият доход от минималната работна заплата трябва да е поне над прага на бедността и така цифрата се получава 270 лв. Първоначалното предложение на синдикатите бе заплатата да се увеличи от 240 на 290 лв.

Тя е свързана с редица социални плащания и ако има увеличение на минималното възнаграждение, то трябва да бъде направено така, че социалните плащания да не се обвързват с нарастването му, защото в момента на криза държавният бюджет не може да си го позволи, каза Младенов.

Междувременно вчера от БСП предупредиха, че покачването на минималната работна заплата ще доведе до промяната на поне осем закона, а това нямало как да се случи в рамките на един месец.

По думите на министъра европейската практика е минималните работни заплати и допълнителните плащания за пенсия да се договарят на ниво браншови колективни договори. Така трябва да стане и у нас каза той.

Към 31 май безработицата в страната е 9,53 на сто, съобщи той. По думите му продължава тенденцията за спад на безработицата, която ще обхване и следващите три месеца.

В същото време тази сутрин Враца, където се очаква Тотю Младенов да дойде на посещение, осъмна с плакати срещу него и лидери на ГЕРБ. На тях под снимките на кмета Костадин Шехов, на социалния министър и на депутата от ГЕРБ Николай Коцев пишеше съответно – Косьо Хитреца, Тотю Лъжеца и Ники Крадеца. По заповед на общинската управа плакатите бяха покрити с други.

Вирни се горе