Милко Гавазов: Положението в Смолян е тежко, солидарни сме с мерките, които се предприемат, но е нужна енергия и превенция

 Милко Гавазов: Положението в Смолян е тежко, солидарни сме с мерките, които се предприемат, но е нужна енергия и превенция

Общинският председател на БСП – Смолян адвокат Милко Гавазов и общински съветници от левицата извършиха оглед на обстановката след поройните валежи в община Смолян и се запознаха на място с най-проблемите участъци по поречието на реките Черна и Бяла. „Положението е тежко и изразяваме солидарността си с усилията на държавата и местната власт за овладяване на бедствената обстановка“, коментира след огледа адвокат Гавазов. Той призова кризисния щаб за по-енергични действия и отбеляза, че бедствието е заварило Смолян неподготвен. „Едва тази сутрин започнаха да се пълнят чували с пясък, за изграждане на защитни диги, а съгласно всички аварийни планове такива чували трябва да има на склад“,заяви общинският лидер на социалистите.

Той бе категоричен, че след наводнението от 2005г, което нанесе щети за милиони и отне човешки животи, в Смолян е направено много по отношение на превенцията и възстановяването, но в последните години тази дейност е занемарена. „Ще настояваме да се изготви план, както за бъдеща защита на Смолян от наводнения, така и за по-адекватна реакция при нужда, категоричен бе той.

Според него е крайно време да се вземат мерки за почистване на речните корита, в чертите на населените места. „Премахването на дърветата и храстите е само частично решение, реките трябва да се очистят от наноси и да се приеме специална програма за опазване от замърсяване“, продължи той.

Социалистите ще настояват и да се изпълни пътната карта за решаване на проблема със свлачищата. „Има разписана програма и проекти, но някои трябва да ги изпълни“, заяви той.

От Областният съвет на БСП – Смолян са в постоянни контакти с общинските структури в Девин, Доспат и Златоград, където обстановката е отежнена. Народният представител Дора Янкова също пътува към Смолянско, за да се запознае със ситуацията.

Вирни се горе