Михалевски: Създаването на коридори за миграция на животни с цел паша, ще съживи животновъдството

Михалевски: Създаването на коридори за миграция на животни с цел паша, ще съживи животновъдството

Създаване на трансгранични преходи за миграция на животните между България и Гърция ще подпомогнат развитието на животновъдството в Родопите. Това обяви на среща с фермери в горното поречие на река Арда депутатът от Коалиция за България от област Смолян инж. Димчо Михалевски – член на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание. Депутатът проведе среща със собственици на овцеферми, кравеферми и преработватели на мляко в региона на община Смолян, които поставиха редица проблеми, породени от ниските изкупни цени на продукцията им, недостатъчното субсидиране и финансира на сектора, покачващите се цени на фуражите и горивата, съобщиха от пресцентъра на партията в Смолян.

Михалевски представи план за развитието на животновъдството в планината, включващ три основни цели. Животновъдите и депутатът се обединиха около идеята родопското и българското кафяво говедо да бъдат обявени за защитен вид, за да може да се получават субсидии за глава добитък без ограничения. По тази тема Михалевски е провел разговори със земеделския министър Мирослав Найденов, който е подкрепил мярката. Второто важно действие е държавата да подпомогне модернизацията на фермите, за да може те да покрият изискванията за първа категория, което гарантира достъп до пазара. Според Михалевски необходимата сума за тази цел е около 10 млн. лв., които могат да се осигурят от Програмата за развитие на селските райони, от която в момента губим средства в размер на 90 млн.лв, заради мудна усвояемост. Третото важно условие в плана за развитие на животновъдството в Родопите, е след приемането на страната ни в Шенген да се сключат двустранни споразумения с Гърция, за да се обособят коридори за миграция на животните към Беломорието. По този начин зимата родопските фермери ще слизат в топлите части на Гърция, за да пасат животните, докато в планината има сняг. Лятно време пък гръцките фермери ще имат достъп до високите части на планината за паша, тъй като при тях всичко изгаря”, обясни Михалевски. По думите му двете държави могат да предоставят терени за изграждането на временни кошари, в които животните да пребивават. “Това ще позволи разходите за изхранване на животните през зимата да паднат драстично, а и ще насърчи двустранните отношения”, посочи депутатът.

Според анализите тежката зима в планината обрича повечето животновъди на фалит, тъй като изхранването с фуражи и тревни смески, които достигат до 70ст. за бала. Депутатът призова за картиране на всички стари пътища между България и Гърция в Родопите, за да може след влизането ни в Шенген те да се разработят като коридори. “Разработеният от нас план е много по-реалистичен като перспектива и икономическо развитие на Родопите от лансираните втора година “стотици” работни места в рудодобив и прочие”, коментира инж. Михалевски. Той добави, че планът е приложим за всички гранични региони с Гърция. Той се ангажира да ползва местни фермери като консултанти за разработването на нови програми и проекти за сектора.

Вирни се горе