Жители на Могилица: „Ние сме туристическо село – това трябва да е в центъра на усилията на общината"

Жители на Могилица: „Ние сме туристическо село – това трябва да е в центъра на усилията на общината"

„Развитието на туризма в последедните години в района на Смилянското корито се оказа спасителна инжекция за оцеляването на района”. Тази констатация споделиха жителите на с. Могилица на среща кандидата за кмет на община Смолян и кандидати за общински съветници от листата на Местна коалиция „НОВОТО ВРЕМЕ” (Коалиция за развитие на община Смолян – КРОС).

Районът не е останал незасегнат от общата тенденция на демографски колапс, превърнала област Смолян в най-бързо обезлюдяващата в страната. „Само преди 5 години горното село Арда беше по-голямо от Могилица, но днес вече е обратното. Това е нещо, с което не можем да се справим и вероятно ще е основна задача на вашия бъдещ мандат, г-н Хаджихристев”, заяви един от най-възрастните жители на селото.

Могилица предлага възможност за развитие на пленерен и микро-фестивален туризъм, обединяващ интересите на хора от големите градове, увлечени от алтернативното изкуство и търсене на вечните корени, които ясно се усещат на това прекрасно място. Само за последните 4-5 години тук са се заселили и са насочени творческите усилия на известни имена на съврменни български живописци и приложници. На територията на селото вече действа и социално предприятие за ръчно правени детски играчки, които се търсят на пазарите у нас и в чужбина.

На топлата и откровена среща гражданите пожелаха да се запознаят с ключовите тези от програмата на „НОВОТО ВРЕМЕ” и се обединиха около заключението, че развитието на туризма в общината минава през изграждането на интегриран туристически продукт , заложен в концепцията за тематичен парк „Средни Родопи”. Обединяването на всички туристически атракции в района и съчетаването на възможността за 4-сезонни спортни и културни предложения за жителите и гостите на община Смолян представлява добър подход за създаването на устойчивост и заетост в местната икономика.

Жителите на селото изразиха надежда за разширен достъп до медицинска помощ в района и облекчен начин за добив на дърва за огрев. Представителите на „НОВОТО ВРЕМЕ” (Коалиция за развитие на община Смолян – КРОС), поеха изричен ангажимент за промяна на условията и за разрешаване на тези ключови за селото проблеми.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена форма

Вирни се горе