Сергей Станишев: Управниците да носят отговорност за всички граждани!

Сергей Станишев: Управниците да носят отговорност за всички граждани!

Нито едно от предизборните обещания на ГЕРБ, лансирани през 2009 г., не се изпълниха, обяви в село Арда лидерът на БСП. Той присъства на среща в селото заедно с кандидата за кмет на община Смолян Дора Янкова, 16 от кандидатите за общински съветници на БСП и кандидата за кмет на Арда от левицата Емил Башев, който е издигнат за четвърти мандат. Тук беше и депутатът от БСП Димчо Михайлевски.

Залата на местното читалище се изпълни докрай хора, дошли да чуят и отчета на Дора Янкова, да бъдат запознати с програмата й за нов управленски мандат.

Станишев обяви, че Янкова е единственият кандидат за кмет на община Смолян с пълна и реалистична програма за управление, а БСП е единствената партия, явяваща се с ясна, цялостна платформа за развитие на страната. „Хората в България се вълнуват как ще изкарат зимата“, заяви Станишев. По думите му в 20- годишния преход всички правителства са направили нещо за страната, но никое от тях не си е позволило да замрази доходите и да доведе до инфлация, която в момента е 22% и изяжда и малкото доходи на хората. Станишев обяви, че се готви ново увеличение на акциза за горивата, а бюджетът за догодина се пази в тайна заради изборите. „Те ще го внесат след изборите, защото ще уплашат хората“, категоричен бе бившият премиер. Мотото на ГЕРБ „Градим България“ е смешно на фона на орязаните субсидии за капиталови разходи на общините, които намаляват с 200 млн. лв. с всяка година, лишавайки от възможност за развитие регионите и трупащи просрочия на гърба на местните власти. „Това повече не се търпи и затова на 23 октомври обществото трябва да даде урок на управляващите, че така не може, защото дневният ред на хората е друг“, призова Станишев. Според него, ако не се вземат мерки, страната ни ще загуби всичко, както вече изгуби чуждестранните инвестиции, усвояването на евросредства и понижи социалния статус на българските граждани. Лидерът на БСП съобщи, че масово в градовете и селата членове на ГЕРБ плашат хората, че ако не се изберат кметове на управляващите, регионите нямало да видят стотинка. „Това е нагло и противоконституционно, защото управниците трябва да отговарят еднакво за всички граждани“, категоричен бе той. Станишев даде примери с Видин и Сливен, като общини, управлявани от кметове на ГЕРБ. Едната община е фалирала с дългове от 22 млн.лв., а другата е загубила 52 млн. лв. от ЕС, оставяйки всички улици разкопани. „За това е важно да има кмет, който може да работи, кмет на всички. Време е да сложим спирачки, защото става все по-страшно“, призова той.

Същевременно, председателят на НС на БСП даде много висока оценка за управлението на Дора Янкова и подкрепи листата с кандидатите за общински съветници, за която обяви, че е зряло балансирана откъм експерти и млади хора.

Станишев призова и за пълна подкрепа на Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, защото България в противен случай отива към абсолютна власт, което е опасно за демокрацията и бъдещето на нацията. „Властта корумпира, но абсолютната власт, корумпира абсолютно“, предупреди той. Според него вече има пример за това с парламента, който е превърнат в „гумен печат и патерица на правителството“. „Парламента го няма, защото в него няма дискусия, няма контрол и дебат. Правят се опити и за потъпкване на всички важни структури на демокрацията“, категоричен бе бившият премиер.

В заключение Станишев изказа пълна подкрепа за доизграждането на пътя Арда- Паранести- Драма и увери арденци, че е разговарял с гръцкия премиер, който също е обещал подкрепа си.

Купуването и продаването на гласове е пръстъпление.

Вирни се горе