Янкова:1000 нови работни места през следващия мандат

 Янкова:1000 нови работни места през следващия мандат

Разкриването на 1000 нови работни места в община Смолян през следващия мандат е един от най -сериозните ангажименти в програмата на Дора Янкова. Ще бъде създаден Консултативен съвет по икономическо развитие с представители на местния бизнес, експерти и научни дейци. „Взаимодействието с местния бизнес, подчерта Дора Янкова, е от първостепенно значение“. Ще бъдат направени облекчения в данъците и таксите, оптимизация на административното обслужване. Ще бъде създаден и общински гаранционен фонд за малките и средни предприятия. В програмата се предвижда създаване на благоприятен инвестиционен климат и изграждане на различни предприятия, свързани с оползотворяване на местни суровини и ресурси. Планира се създаването на фирма „Общински пазари и паркинги“. Ще се обособи съботен пазар за земеделски продукти.

Развитието на туризма е централна тема в програмата. Интензивно ще продължи работата по проекта за СТЦ „Перелик“. По линията на Европейското териториално сътрудничество ще бъде завършен втория етап на „Момчиловата крепост“ и ще изгради пътя Арда- Паранести. По проекта „Биоразнообразието в Родопите“ ще доразвие „Каньона на водопадите“. Последователно ще бъде разкрит потенциала на река Черна като зона за отдих и спорт, ще бъдат изградени и 3-4 къмпита в околностите на Смолян. Ще се организират и Туристическа борса.

В мандата ще бъдат окончателно санирани всички учебни и детски заведения, ще бъде саниран още един цял жилищен комплекс. Предстои поетапната газификация на Смолян.

Ще продължи политиката за силно и достъпно здравеопазване, като се осигури модерно оборудване на МБАЛ- Смолян и Онкоцентъра. Ще се завърши проектът за телемедицина. Сътрудничеството със Сдружение „Грижовност“ ще гарантира професионални медицински грижи на ниски цени, а лекарите от листата ще организират дни за безплатни прегледи в селата.

„Нуждаем се от творческо самоуправление, което да отключва интелектуалните сили на гражданското общество“, заяви Дора Янкова. Общината ще продължи да осигурява материална база и нови възможности за финансиране на гражданските сдружения. Ще бъде приет регламент, задължаващ органите на местно самоуправление да разглеждат всички предложения, идващи от гражданския сектор. Предстои да бъде внедрена програма „E- дом“, която дава възможност на общинската администрация директно да общува с домоуправителите . Електронните услуги за населението, предлагани по интернет ще нараснат от 15 на 25 вида. Особено внимание в програмата е обърнато на политиката за младежта и спорта. Ще бъде реализирана концепция за изграждане и предоставяне на жилища за млади семейства, при облекчени условия. Общински младежки фонд ще гарантира финансовото и проектно изпълнение на дейностите в тази сфера. Ще се учреди фестивал на креативността и иновативното мислене, като своеобразна сцена за оригинални идеи и разработки. Ще се създаде общинска ученическа спортна школа, плувен басейн и боулинг зала.

„Ще направим всичко, заяви Дора Янкова за съхраняване и обогатяване на културното и духовното наследство, на моралните ценности и добродетели, на традициите и обичайте на Родопа. Ще превърнем сградата на Драматичния театър в Дворец на родопската духовност, култура и изкуство. Чрез родопския проект „Родопи фест“ ще гарантираме провеждането на Роженския събор, Орфеевите празници и ще възстановим общата художествена изложба „Родопи“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вирни се горе