ОИК в Смолян поиска от КРОС да си смени името четири дни след като ги регистрира

 ОИК в Смолян поиска от КРОС да си смени името четири дни след като ги регистрира

Местната коалиция за развитие на община Смолян-КРОС, която първа внесе документи в Общинската избирателна комисия /ОИК/ – Смолян не е получила удостоверение за регистрация за участие в местните избори на 27 октомври. Това стана ясно на извънредна пресконференция свикана днес. “Поканихме ви с ясната цел да ви информираме относно натиска, който се налага върху нас и други местни коалиции от страна на управляващите органи и, в частност, Централната избирателна комисия”, каза на срещата с медиите общинският съветник от КРОС Анастас Караджов. На срещата присъстваха още общинският съветник Кирил Хаджихристев и адв.Димитър Марев.

“КРОС е име, което се превърна в символ на истинската промяна и добрите практики за град Смолян и втората най-популярна организация в града”, каза Караджов. С решение на ЦИК No 936-МИ, цитирам: „Централната избирателна комисия уведомява всички Общински избирателни комисии, че наименованието или абревиатурата на местна коалиция следва да съдържа само наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии или коалиции, като наред с това наименованието или абревиатурата на участващите в местната коалиция партии и коалиции може да се добавя в скоби към наименованието или абревиатурата на местната коалиция.“ Този текст е гласуван и приет от ЦИК, така че КРОС и всички местни коалиции да не могат да участват с имената си, да бъдат принудени да се регистрират и да участва на тези избори с имената на някоя от политическите партии, които ги подкрепят. В общи линии, забранява ни се да използваме името КРОС. Ние считаме, че промяната в Изборния кодекс, направена през 2016 година след последните местни избори е умишлено заблуждаващ и първото тълкувание на ЦИК идва дни преди последния срок за регистрация. Нещо повече: ЦИК не приема алинея 2 от чл.128 от Закона за Изборния кодекс, който казва, че „Забраната по ал.1 не се прилага, когато наименованието или абревиатурата на коалицията повтаря наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии, както и при наличие на съгласие в писмена форма с нотариална заверка на подписите на лицата, представляващи коалицията, или на ръководството на парламентарната група.“ Тоест в последния момент преди крайния срок за регистрация в ОИК", посочи Караджов.

“С този ход ЦИК и парламентарно представените големи политически партии и властимащите залагат капан в изборния кодекс в последния момент за регистрация и отнемат демократичните права на местните партии и коалиции да участват свободно в изборния процес със собствените си имена, върху които те са работили с години и с които са познати пред местните си избиратели и в страната чрез практиките, с които биват асоциирани. Считаме, че това е поредната манипулативна атака. По този начин реално се възпира конституционното право на всеки гражданин да избира и да бъде избиран свободно и да има възможността да взима информирано решение”, посочиха от коалицията.

“Изразяваме гражданския си апел и разчитаме на всички свободно мислещи и достойни медии да отразят сериозно потъпкването на гражданските права и грубото нарушение на българската демокрация. КРОС никога няма да спре с борбата си за граждански права и првръщането на Смолян в един модерен, некорумпиран и развиващ се град”, посочиха на срещата днес от местната коалиция. От КРОС заявиха, че не очакват отлив на избиратели, като се регистрират с различно име, тъй като хората са интелигентни и ги познават, като и знаят, че 4 години са отстоявали обещанията, които са поемали в местния парламент.

Вирни се горе