Квадратчето ”не подкрепям никого” отчита само избирателната активност

 Квадратчето ”не подкрепям никого” отчита само избирателната активност

Различното в тази бюлетина е квадратчето ”Не подкрепям никого”. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БНТ. Той обясни, че тези гласове ще бъдат действителни, като те отиват само за формиране на избирателната активност.

Те ще формират избирателна активност, но при отчитане на резултатите те не се вземат по внимание, поясни Андреев.

Другото ново е това, че кандидате за общински съветници се избират с трицифрени номера.

По думите му за недействителни гласове ще се считат тези, при които избирателят не е дал своя глас по обозначения начин – съответно с отбелязване на X или V със син химикал.

По отношение на нарушенията, Андреев заяви, че към момента има наложена санкция само на един кандидат за кмет във връзка със скандала в предаването “Референдум” по БНТ.

По думите му ЦИК е установила нарушение на добрите нрави и достойнството на други кандидати и затова глобата, която може да получи кандидатът е от 2000 до 5000 лв. Все още не е уточнено колко обаче ще бъде сумата.

По отношение на други нарушения, които са постъпили в ЦИК, Андреев обясни, че те са били за материали в социалните мрежи. При тях няма как да бъдат установени нарушения, тъй като те не се считат за медии, уточни говорителят на ЦИК.

Вирни се горе