Разследват два сигнала за купуване на гласове в Смолян и Неделино

 Разследват два сигнала за купуване на гласове в Смолян и Неделино

Две досъдебни производства свързани с местните избори са образувани. Едното е образувано в Районната прокуратура в Смолян, а другото в РП-Златоград. Това съобщи заместник окръжният прокурор Недко Симов. Разследването обаче е за организиране на купуване на гласове. “И по двете производства все още не са приключили разследванията и няма привлечен обвиняем. Досъдебното производство в Районна прокуратура Смолян е по чл. 167, ал. 3 от Наказателния кодекс, който касае лице, което организира предлагането на имотна облага на други избиратели, с цел да упражнят правото си в полза на определен кандидат, политическа сила или коалиция. Самото организиране е сериозно престъпление, за което се предвижда наказание от 1 до 7 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 20 000 лв.”, заяви Симов.

Другото досъдебното производство в Районна прокуратура – Златоград е по чл. 167 ал. 2 и касае община Неделино. В интернет пространството е бил разпространен клип, в който се предлага имотна облага, за да се гласува за определено лице“, обясни зам.-окръжният прокурор на Смолян.

В Районна прокуратура – Смолян са постъпили общо 16 сигнала, като един от тях е посоченото досъдебно производство. В Районна прокуратура Девин са постъпили четири сигнала, като единият е преди изборният ден, а останалите са в него. В Районна прокуратура – Златоград са образувани 11 преписки, като едната е по досъдебното производство в Неделино.

Вирни се горе