Инж.Румяна Фиданова, ДПС: Ще работим за спиране миграцията и повишаване жизнения стандарт на хората

 Инж.Румяна Фиданова, ДПС: Ще работим за спиране миграцията и повишаване жизнения стандарт на хората

Г-жо Фиданова, Вие сте новото лице в тази кметска надпревара. Представете се накратко, за читателите на SmolyanNews.com

Казвам се Румяна Иванова Фиданова , на 44г. съм, по образование съм магистър-инженер със специалност „Проектиране и експлоатация на язовирни стени ВЕЦ-ове“, придобита през 2000г. в Университета по архитектура, строителство и геодезия – гр.София. От 2000г. започнах работа в Областна администрация – Смолян, в отдел „Държавна собственост“, а от 2008г. до днес работя в РИОСВ – Смолян, в отдел „Контрол на околната среда“, като главен експерт по опазване чистотата на водите.

Съпруга съм на известния смолянски ортопед д-р Петър Фиданов , който беше Областен управител на Смолян от квотата на ДПС. Той е и основната причина да съм в ДПС и да съм партийно ангажирана. И за двамата това е втори брак, от който имаме дъщеря и всеки от нас има по един син от първия си брак. Трите ни деца са скромни, будни родопчани, с които сме изключително горди!

Кое Ви мотивира да се включите в битката за Смолян?

Моят основен мотив да се кандидатирам за кмет, са децата на тази община. Искам моите деца, искам децата на Смолян, да се реализират тук и тук да създават семейства! Влизам в кметската надпревара не толкова като политик, а като професионалист. Аз съм дългогодишен държавен служител, това ми е работата, да служа на държавата, да служа на хората. Това мога да правя най-добре и това ще правя, като кмет на общината – ще решавам проблемите на населението. Виждайки безлюдните улици на този областен град, си давам ясна сметка, че тук е необходим нов модел на управление, нови приоритети и нови управленски решения, за да спрат младите да мигрират и да се върнат усмивките на хората. Този начин на водене на политика, на конфронтация, на безсмислени спорове в общинския съвет, не водят до нищо добро за населението. Считам себе си за дипломатичен човек, търпелив и разбиращ, така че при мое управление ще търся правилния път до всеки един общински съветник, ще искам неговото мнение, ще приемам всякаква критика, ако е за доброто на общината. Ще влизам в спорове, но такива, които ще доведат до градивен резултат, а не до лични нападки. Като цяло, ще сменя тона на управление в общината.

Освен миграцията, има още редица проблеми в Смолян, които ме карат да вляза в надпреварата. Недобрата инфраструктура, запрашването и замърсения въздух на града, ниското качество на сметосъбирането и на зимното поддържане на пътищата, състоянието на общинското здравеопазване, социалните програми за пенсионерите, ненужно високите такси на детските градини, ненужните такси вход за младежите на новите спортни игрища, липсата на футболен отбор в професионалната лига, работата на общинската администрация и отношението й към гражданите, липсата на асфалт и В и К инфраструктура в по-малките села на общината, задълбочаващият се проблем с мечките и т.н. Мен лично като жена, като човек естет, ме дразни и липсата на цветя в този град, на красота, на живец, дразнят ме буренясалите тревни площи. Като строител ме дразнят изпочупените плочки по тротоарите, неравностите и хлътванията по всичките ни главни пътни артерии, неточно поставените капаци на ревизионните шахти – или по- ниско или по-високо от нивото на пътната настилка. Като еколог ме дразнят неизмитите улици, силното закъснение на реализацията на втория воден цикъл, с който досега трябваше да са решени по-голяма част от проблемите на населението, свързани с отвеждането на обратните им води към градския канализационен колектор на Смолян. Като гражданин, ме дразни отношението на общинска администрация при обслужването на хората.

Как възнамерявате да решите всички тези проблеми в Смолян?

Искам да е ясно, че ДПС никога не е било в управлението на община Смолян. Всички партии от прехода опитаха, управляваха и виждаме резултата – миграция 2000 човека на година. Ние никога не сме имали шанса да покажем на хората, какво можем. В общината няма устойчив механизъм за решаването на проблемите, касаещи по-голяма част от хората. Всичко се прави на парче, за потушаване напрежението в социалните мрежи. Когато Смолян има кмет на ДПС, ще можем да предложим по-добър вариант за управление на Смолян и общината. В мое лице гражданите ще имат кмет, натрупал достатъчно професионален опит, със строително образование, със опит в опазване на околната среда и не на последно място жена! Мисля, че с такава комбинация и със сериозната подкрепа на партията, ще докажем, че ДПС има по-качествени и по-работещи идеи за решаване проблемите на общината. Ще покажем, че ДПС може да управлява по европейски стандарти, че можем да предложим съвременен модел на управление, какъвто смолянчани заслужават. Ние знаем, че проблемите на хората в Смолян са съвсем различни от тези в големите градове. Водещият проблем е ниският доход и свързаната с него миграция. При едно добро администриране, с един добре подготвен и проектно ориентиран управленски екип ще спрем силната миграция и ще създадем предпоставките за добра бизнес среда, която да доведе до увеличение доходите на хората. Проблеми като тези с недобрата инфраструктура, със здравеопазването, с развитието на спорта и по-специално на футбола в Смолян ще бъдат решени, защото ние от ДПС можем да предложим по-работещи формули за тези натрупани въпроси. Ние разчитаме на желанието на хората за нещо ново, за нещо по-добро, разчитаме на интуицията на хората за правилния кандидат.

Искам да е ясно, че асфалтирането, подновяването на В и К инфраструктурата в населените места, за мен ще бъде задължение, а не водеща политика. Водещ приоритет за нас ще са хората, решаването на техните проблеми, без значение дали са млади или възрастни, без значение от вяра или етнос, без значение от партийната им пристрастност. Ето една малка част от нещата, които ще направим с моя екип, след като бъда избрана за кмет на Смолян.

Ще създадем общинско предприятие за сметосъбиране, за зимно поддържане, за благоустрояване, което ще е под пряк мой контрол.

Ще премахнем таксите в детските градини и таксите на спортните площадки.

Ще се преразгледа изцяло социалната услуга „Личен и социален асистент“, като ще се подобрят условията и за самите асистенти и за ползващите услугата.

Ще създадем общинска група за бързо реагиране, като тази към МОСВ, която ще е оборудвана с всичко необходимо, за разрешаване на евентуален конфликт човек – мечка. Към настоящия момент този проблем остава висящ – при хипотетична среща между човек и мечка няма никакъв регламент как да се действа, при положение, че този вид е защитен от закона.

В национален мащаб е необходимо съвместно, с всички сериозни политически субекти, в името на националните интереси, да се приеме една добре изработена Програма с приоритети за догонващо развитие на България и достигане на средни европейски нива на жизнен стандарт и на икономически растеж. Тази Програма ще повлияе и на ускореното развитие на Смолян, ако гласувате доверие на ДПС. Когато ДПС има кмет на Смолян паралелно с инвестиционните намерения, които ще се реализират във възможно най-кратки срокове, ще се промени и начинът на ръководене на общината. За пореден път подчертавам, че при мое управление ключовата дума ще бъде контрол. Контрол в общината, контрол в изпълнението и реализацията на строителни обекти, контрол в опазването на околната среда, контрол и финансова дисциплина на всички изразходвани бюджетни средства. Основните стъпки, по които ще вървим, за да подобрим условията за живот в общината и да постигнем основната и водеща цел на Движението за права и свободи в Смолян – спиране миграцията и повишаване жизнения стандарт на хората ще са свързани с най-важните за нас приоритети: социалната политика, екологията, спорта, здравеопазването, инфраструктурата, модерна и оптимизирана общинска администрация.

Без да обещавам неизпълними неща, гарантирам, че ще създадем предпоставките за спокойна бизнес среда. Моята партия “Движение за права и свободи” е доказала, че владее съвременните механизми за привличане на инвестиции и насърчаване на икономическото развитие, в общините, където управлява!

Ние можем, вие решавате на 27.10.2019г. с бюлетина номер 55!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация

Вирни се горе