ГЮНТЕР ФЕРХОЙГЕН НАПРАВИ ОБИКОЛКА НА ГРАД СМОЛЯН

ГЮНТЕР ФЕРХОЙГЕН НАПРАВИ ОБИКОЛКА НА ГРАД СМОЛЯН

Бившият зам.-председател на Европейската Комисия посети Родопите, за да се запознае отблизо с проблемите на региона

Днес бившият зам.-председател на Европейската комисия Гюнтер Фейрхойген за първи път посети Смолян и обиколи най-забележителните места в града. Европейският политик се срещна с кандидата за кмет на община Смолян инж. Кирил Хаджихристев и водача на листата на местната коалиция „Новото време“ Кирил Асенов.

Гюнтер Ферхойген е в България от тази неделя по покана на президента Петър Стоянов, като е удължил престоя си специално, за да посети Родопите и да се запознае отблизо с проблемите на региона. Представителите на „Новото време” имаха възможност да обсъдят с него конкретни мерки за развитие на Смолян и как чрез инструментите на Европейския съюз да се ускори икономическо развитие на общината.

Немският политик е архитектът на присъединяването на България към Европейския съюз. „Щеше да е катастрофа, ако България и Румъния не бяха приети в ЕС. Това беше последният влак. Ако не бях настоявал преговорите да приключат до края на моя мандат, не знам сега какво щеше да стане“, сподели бившият еврокомисар по разширяването.

По време на обиколката си в Смолян Гюнтер Ферхойген сподели огромната си изненада от мащаба на Историческия музей в Смолян и потенциала на общината за привличане на сериозен туристически поток от целия свят. Бившият зам.-председател на Европейската комисия коментира, че е добре запознат с демографската криза в региона и сподели, че е от първостепенна важност да се инвестира в две важни направления – развитие на инфраструктурата и квалификацията на човешкия капитал. Гюнтер Ферхойген допълни и че подобни бързи мерки ще направят региона особено привлекателен за много чуждестранни инвеститори заради уникалните си дадености.

„Политиките на Европейската комисия настояват за регионални ангажименти и усилено привличане на чуждестранни инвестиции именно в обезлюдяващи региони като превантивна мярка срещу демографската криза и за възраждането на области в опасност”, заяви Гюнтер Ферхойген.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Платена форма

Вирни се горе