Дора Янкова: Вярвам, че ни предстоят още години на съзидание. Ще продължим заедно!

Дора Янкова: Вярвам, че ни предстоят още години на съзидание. Ще продължим заедно!

БСП откри официално предизборната си кампания в община Смолян. Пред над повече от 1000 души кандидатът за трети мандат на левицата Дора Янкова, 29-те кандидати за общински съветници и десетте кандидат кмета на селата с над 350 души население в община Смолян представиха своята програма за управление и развитие на общината. Официални гости на откриването бяха депутатът от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски и лидерът на ПАСОК в Ксанти Ахилеас Царцарас. Откриването на кампанията започна с реч на водача на листата и председател на БСП – Смолян инж. Атанас Устабашиев, който заяви, че в последните години въпреки кризата и тежките условия в страната общината не е спряла своето развитие, модернизация и работа. „С чувство на отговорност и удовлетвореност от свършеното ние заставаме пред вас за нов мандат, за да спечелим и да продължим грижата за нашата община“, подчерта инж. Устабашиев. Последва представяне на листата с кандидатите за общински съветници, съставена от специалисти в различни области, сред които трима лекари, експерти в усвояването на евросредства, инженери, бизнесмени – все еродирани личности, с висока професионална квалификация, познати с добро име на широката общественост.

С бурни аплодисменти и възгласи „победа“ на сцената бе посрещната Дора Янкова. Пред множеството тя посочи, че човек истински живее, когато работи за другите. „Аз работих за вас, за общината, за града. Стремила съм се нетолкова да бъда на върха, колкото по пътя, който хората желаят да извървят“, сподели Янкова.

Тя изреди факторите и фактите на промяната през годините на нейното управление. През мандата са сключени договори за общо 73,5 млн.лв., от които 25 млн.лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“, 41 млн.лв. по ОП „Околна среда“, 7 млн.лв. по линия на трансграничното сътрудничество с Гърция, 500 хил.лв. по програмата за административен капацитет. „Така в националната класация се наредихме в първата петица по брой одобрени проекти. Няма мярка, по която да сме кандидатствали и да не сме успели“, подчерта Янкова. За 8 години през общинския бюджет са реализирани капиталови разходи в размер на 119 млн.лв. За рехабилитация и строителство на пътища през МРРБ са вложени над 22 млн.лв. На 60 млн.лв. възлизат инвестициите по програма ИСПА. Така общата сума на привлечените и осъществени инвестиции достига близо 275 млн.лв. „Водният цикъл на Смолян е първият изграден в такава степен в страната. С пречиствателната станция за 55 000 души отговорихме на всички европейски норми. Направихме най-модерното депо за твърди битови отпадъци в България , което премахва проблема с отпадъците в следващите 50 години. Изградихме и ремонтирахме 30 улици и 30 км. общински пътища. Обновихме 25 училища и детски градини, всички социални домове, пенсионерски клубове, като по този начин Смолян се превърна в модел за социалната политика“, отчете Янкова. Общината е разкрила над 2500 работни места по социални програми, а чрез Европейския социален фонд е осигурено право на труд на още 600 безработни лица. За първи път от 15 години е открит нов завод- на германския гигант „Костал“, в който ще работят 350 души.

„Никога не съм работила просто ден за ден, а винаги с мисъл за предстоящото и добруването утре“, каза Дора Янкова.

Четири са основните стратегически направления в Програмата на Дора Янкова за следващ мандат. Усъвършенстване на действащия модел на общинско управление, последователна реализация на нови и стартирали европейски проекти, нова политика на стопански растеж и създаване на работни места .Качествени промени в средата, условията и стандартите на живот.

В заключение Дора Янкова припомни, че преди дни един от претендентите за кмет разтръби, че община Смолян е „опустошена и обрулена“. „Питам вас- обърна се тя към присъстващите – питам всички жители. Може ли да е опустошена и обрулена община, в която за 8 години само инвестициите с привлечени отвън публични средства надхвърлиха 154 млн.лв? В която размерът на частните инвестиции надмина половин милиард лева. В която десетки улици и пътища бяха основно ремонтирани и асфалтирани. Община, която първа в страната въведе воден цикъл, построи модерно сметище и обнови детски градини и училища… Дава ли си сметка авторът на това изненадващо, нелепо твърдение, че през моите два мандата средният размер на инвестициите, които се падат на всеки жител на община Смолян възлиза на 6000лв? И би ли посочил той, кои и колко са другите големи общински центрове в страната, постигнали такава инвестиционна норма на глава от населението“.

„Бесовете на безочливото отрицателство, никога не са били добър съветник. Особено в навечерието на избори. Нека се знае, че който хвърля кал по другите, често остава без земя под краката. Винаги е имало кервани, които вървят по своя път и винаги се е намирал някой, който да ги облайва. Нямам основание да се тревожа или срамувам от свършеното. Дълбоко вярвам, че ни предстоят още години на съзидание“, завърши Янкова.

Още от изявлението на Дора Янкова виж във Видео новини! Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вирни се горе