Дора Янкова: Ще направим всичко възможно в следващия планов общината да се включи в програма за развитие на селата

Дора Янкова: Ще направим всичко възможно в следващия планов общината да се включи в програма за развитие на селата

Над 200 души се събраха в салона на читалище „Светлина“ в село Момчиловци на предизборна среща с кандидата за кмет на община Смолян Дора Янкова и кандидатът за кмет на селото Мария Никова. Събранието продължи близо 3 часа, като на него присъстваха и много от кандидатите за общински съветници от листата на БСП – инж. Атанас Устабашиев, адвокат Иван Апостолов, Петър Харадинов, Михаил Генчев, Стефан Сабрутев и др.

Пред своите съграждани Мария Никова направи отчет за свършеното в изминалите четири години и представи програма за новия си управленски мандат. Сред свършеното е частичен ремонт на някои улици, направата на подпорни стени, детска площадка, подобрена чистота и сметосъбиране. Най-мащабния проект е изграждането на ДАНО –центъра, който ще превърне Момчиловци в център за изследователски и научни дейности. По социални програми в селото са работили 21 души, което е помогнало за ограничаване на безработицата.

За следващия мандат Никова определи като приоритет създаването на нови работни места. Около 73 души ще имат възможност да започнат работа в шивашката фабрика „Елица“ до края на годината. Отделно австрийски консорциум проявява интерес за строителството на център за Възобновяеми енергийни източници от дървесина. Голяма фармацевтична компания също е закупила имот в селото, като има намерение за инвестиции. В селото и около него ще продължи обособяването на кътове за отдих, ще се доразвие и програмата за ремонт и строителство на улици. Ще се подкрепя туризма и рекламата на селото, животновъдството и земеделието. „Кандидатирам за кмет на селото заради подкрепата Ви, защото чувствам Момчиловци като дълг към всички ви“, заяви Никова в препълнената зала и призова жителите на селото да гласуват на 23 октомври за кмет на селото с номер 34 в интегралната бюлетина , с номер 8 за кмет на община и с осмица за общински съветници. „Така заедно ще продължим бъдещето на Момчиловци“, подчерта Никова.

Пред съгражданите си Янкова заяви, че БСП издига Мария Никова за кмет на Момчиловци, защото е нормално да се подкрепят можещи и инициативни хора. „Тя доказа , че може да е кмет на всички, че може да види проблемите на обществото, да работи и печели проекти. Момчиловци в изминалия мандат бе единственото кметство с План за развитие, което е важно условие за привличане на европейски средства“, заяви Янкова.

Тя добави, че повече от всякога народа има нужда от сплотяване, обединение, развитие. „ГЕРБ дойде на власт с много енергия и очакване, но виждаме, че вече две години няма нищо- нито икономика, нито план за излизана от кризата, нито доходи“, отбеляза Янкова и добави, че подобно е било и поведението на общинските съветници от партията в Смолян. За четири години те са подкрепили само два проекта на общината, а конкретно за ДАНО центъра в Момчиловци са били против. Янкова заяви, че в селото има още много работа. Приоритетно ще се търси финансиране за изграждане на канализационната мрежа и пречиствателна станция, за да се промени качеството на живот. Ще се доизгради и новия водопровод. Предвижда се и ремонт на уличките в селото. Общината ще продължи подкрепата си за маломерните паралелки в местното училище и детската градина. „В следващия Планов период 2013-2020г. ще направим всичко възможно селата от община Смолян да се включат в програмата за развитие на селските райони, за да имат възможност да се обновяват с европейски пари“, добави кандидатът за кмет. За село Момчиловци нов тласък ще даде и проектът за туристическо ядро „Хайдушки поляни“, който е на финалната права. „За развитието на общината са нужни спокойни, решителни, работещи идеи. Кандидатът за кмет на общината потвърди, че пред ноември шивашкото предприятие в селото ще заработи. Очаква се фирма „Костал“ също да започне нов прием на работници. С Фондация „Америка за България“ ще се организират обучителни курсове за млади фермери.

Срещата в селото приключи с концерт на Николина Чакардъкова, която изправи публиката на хоро в залата на читалището. Двете кандидат-кметици също изиграха дълго хоро със своите избиратели.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вирни се горе