Дора Янкова: Селата в община Смолян ще получават част от прихода, формиран от добива на дървесина в общинските гори

Дора Янкова: Селата в община Смолян ще получават част от прихода, формиран от добива на дървесина в общинските гори

Част от приходите, които общината получава от дърводобива в общинските гори ще остават в съответните кметства. Това обяви на среща с жителите на село Кутела кандидатът за кмет на община Смолян Дора Янкова. Парите ще могат да се използват от кметовете за облагородяване на населените места. На срещата в местното читалище се събраха около 100 души от селото, които изслушаха отчета за направеното в селото и общината за изминалите 8 години, както и с програмата на Дора Янкова за нов управленски мандат. На срещата присъстваха и 18 от кандидатите за общински съветници, включени в листата на БСП, както и областния председател на партията д-р Тодор Кумчев. На предизборната среща бе представен и кандидатът на Левицата за кмет на селото Росица Горанова, която представи визията си за развитие в следващите четири години. Водачът на листата на БСП инж. Атанас Устабашиев представи останалите 28-кандидати и заяви, че това е листата с най-много експерти, общественици и социалисти, мислещи за народа. За Горанова, Устабашиев заяви, че това е експерт с доказан авторитет, който ще даде промяната, от която Кутела за нуждае.

Горанова даде уверение, че ако бъде избрана за кмет най-важните й приоритети ще бъдат изграждането на пътя до долната махала, ремонт на пътя от мандрата до гробището , ще се разработи проекта за ново водоснабдяване и канализация. С община Първомай ще се възстанови общинския лагер край селото. „Знам, че г-жа Дора Янкова ще ни подкрепя, а ние ще решим проблемите, които зависят изцяло от нас“, подчерта кандидат кметицата. Тя се обяви и за съхраняване традициите и фолклора на Кутела и показването им пред света. „Вярвам по-доброто бъдеще на Кутела и знам, че заедно ще го постигнем“, заключи тя.

Пред множеството Янкова подчерта, че в Кутела има още много работа, но най-важният приоритет – главния път на селото е изпълнен. С инвестиция от 1,6 млн.лв. има модерно и здраво шосе, което е предпоставка за развитие и по-добро качество на живот. Общината е защитила проект за над 400 000лв., който ще позволи подмяната на водопроводите и канализацията, но правителството на този етап не финансира подобни проекти в малките населени места. Това е и причината все още да няма решение за прекласиране на панорамния път Славейно- Кутела- Хайдушки поляни въпреки, че общината е изиграла всички процедури, за да може той да стане държавен и да се изгради с национално и европейско финансиране. Най-съществен за развитието на селото е проектът за курортно ядро „Хайдушки поляни“. Янкова припомни, че по него се работи от 2007г. насам, но е имало редица възражения, които са забавили влизането му в сила. „В момента всичко е изгладено, проекта е готов и съм сигурна, че до края на годината ще се приеме приоритетно от новия общински съвет“, изрази надежда тя. Янкова увери, че в следващите четири години в селото ще се работи за стабилизиране на улиците, изграждане на подпорни стени. За децата ще се направи детска площадка, ще се ремонтира детската градина. Ще се търси и финансиране за изграждане водния цикъл на селото. „В план са добрите, работещи решения, а не конфронтация и очерняне. В кризата трябва да сме солидарни, да мислим градивно и да сме единни, а не разединени“, изтъкна още кандидатът за кмет. Тя се ангажира и с поставянето на нова автобусна спирка в селото, както и монтиране на табели, които да ограничават тежкотоварния трафик. Янкова увери жителите на селото, че с приключването на съдебните дела около транспортната схема Кутела ще се сдобие с редовна автобусна линия. На този етап проблема се дължи на спор между две фирми, които блокират цялата схема. Тя лансира и идеята си за кооперация в подкрепа на млекопроизводителите, които от нова година са заплашени да не могат да продават млякото си, което се прие с голяма радост.

Срещата в Кутела приключи с концерт на Николина Чакърдъкова. Тя заяви, че това е най-високопланинското селище в което е пяла. „Чувствам се на покрива на света, но съм възхитена от природата и подредеността на Кутела“, посочи тя.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вирни се горе