Дора Янкова присъства на първа копка за нов социален проект на община Смолян за над 1 млн.лв.

Дора Янкова присъства на първа копка за нов социален проект на община Смолян за над 1 млн.лв.

Кандидатът за кмет на община Смолян Дора Янкова и кандидатите за общински съветници от листата на БСП инж. Атанас Устабашиев, Стефан Сабрутев, Павлина Марковска и Ангел Добриков присъстваха на официалното стартиране на проект „Подобряване на благосъстоянието на децата от община Смолян чрез превенция на социалното изключване“, предвиждащ изграждането на Общностен център за деца в двора на 6-та детска градина „Зорница“ в кв. Каптажа и пълен ремонт на самата детска градина. Първа копка за новия проект направи в.и.д. кмет на община Смолян инж. Румяна Янчевска в присъствието на изпълнителите на проекта, директори на детски градини в града и Областна дирекция „Социално подпомагане“. Проектът е на стойност 1 179 547лв., осигурени от Световната банка, като приноса на община Смолян е 51 500лв. Предвижда се ремонт на помещения в съществуваща сграда, където ще се предоставят новите социални услуги, в съответствие с изискванията на МТСП и нова вертикална планировка пред сградите. Ще се извърши основен ремонт на покривите, подмяна на дограми, външна топлоизолация, подмяна на подовите настилки, нови санитарни възли и подмяна на инсталациите. В двора ще се изградят две нови детски площадки за деца от различни възрастови групи. По проекта ще се разкрия 34 нови работни места за социални работници, психолози, логопеди, медицински сестри, педиатри, педагози и др. Целите на проекта са превенция от социалното изключване и намаляване на бедността сред децата в община Смолян чрез инвестиции в ранното детско развитие с интегриран подход между социалните, здравни и образователни потребности на деца от 0 до 7 години и техните родители. Ще се създадат мобилни екипи, които ще предлагат услугите и в селата Арда, Могилица, Смилян, Търън, Виево, Кутела, Широка лъка и др.

В рамките на проекта ще се ремонтира и оборудва основно и детската градина, в която ще се създаде и яслена група. Ще се разкрие Център за ранна интервенция на уврежданията, който ще е обзаведен със специализирано оборудване. За нуждите на проекта ще се закупи микробус, който ще подпомага работата на мобилните екипи. За децата от предучилищните групи ще се организират летни училища в града и селата. Ще има и постоянно действащ лекарски кабинет. По проекта ще се предоставят и социални услуги като детегледачки с целодневни и почасови грижи за деца, семейно консултиране и подкрепа, здравна консултация за деца, педагогическа подкрепа за деца с увреждания и др. Проектант е арх. Антон Тодоров. Срокът за изпълнение е 31 октомври 2013г., но по уверение на фирмата- строител „Макос“ строителството ще приключи предсрочно.

В двора на детското заведение предстои да заработи и център за деца в рикс, който ще разкрие допълнителни работни места и нови социални услуги.

След церемонията по първата копка Янкова проведе среща с ръководителите на детски градини в града. Тя разкри намеренията си в следващия мандат всички детски градини в общината да се модернизират с нови дворове и детски площадки, нови дюшеци, завивки и легълца. В стола на 5 –то Основно училище пък ще се обособи детска кухня, където ще се приготвя храната за всички забавачки.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе