Дора Янкова присъства на официалното откриване на родопската туристическа борса

Дора Янкова присъства на официалното откриване на родопската туристическа борса

В Смолян се откри осмото Международно туристическо изложение „Планините на България“. По традиция представители на туристически фирми, общини и хотели представят на щандове във фоайето на Областна администрация възможностите за туризъм и предложения за предстоящия зимен туристически сезон. Официални гости на откриването бяха зам.-министърът на Икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, председателят на Регионална туристическа асоциация- Смолян Панталей Мемцов, изпълнителният й директор Георги Пампоров, областният управител инж. Стефан Стайков и др. На събитието присъства и кандидатът за кмет на община Смолян Дора Янкова с кандидатите за общински съветници от листата на БСП Иван Апостолов, Рабие Кьосева, Илия Годев и Федя Романов.

Благой Рагин отбеляза, че изминалата година е била успешна за българския туризъм, като въпреки кризата и инцидентите по морето има ръст на туристопотока от 5%, както в зимния, така и в летния сезон. Изключително добра посещаемост се отчита при СПА хотелите, а по-слаби са резултатите в областта на конгресния туризъм. Рагин даде добра оценка за управлението на Дора Янкова и посочи, че общината е създала изключително добри предпоставки за развитие на туризма с инвестиции в инфраструктурата и трансграничното сътрудничество с Гърция. „Смолян е уникален град“, подчерта той. Според председателя на БАХР основна предпоставка за развитието на туризма в Родопите ще бъде летище „Пловдив“, което в момента предлага най-евтините полети. Срещу билет от 30 евро човек може да стигне до Милано, Франкфурт, Лондон и др., което означава, че ще идват много туристи. Това става и благодарение на общинския фонд за подкрепа на летището, в което участват много общини, включително и Смолян.

Иво Маринов потвърди успешния летния туристически сезон и постигнатия ръст в броя на туристите. Той изрази надежда и за успешен зимен сезон. Той съобщи, че на 18 октомври България започва мащабна рекламна кампания на възможностите за туризъм у нас на пазара във Великобритания, като очакванията са рекламата да привлече много англичани на почивка у нас.

Пред журналисти след изложението Дора Янкова коментира, че туризмът е сред приоритетите на община Смолян. Тя припомни инвестициите в туристическия потенциал на общината – с разкриването на множество дестинации, екопътеки, атракции. „Няма район, в който да не са разкрити възможностите за туризъм“, категорична бе Янкова. Тя припомни, че предстои строителството на пътя Горна Арда- Паранести, който ще свърже Кавала с Пампорово. „Реално това ще бъде най-силният маршрут, който ще даде връзката между най-известния български ски курорт и най-посещавания район в Северна Гърция“, отбеляза тя. По думите й базата изградена в Смолян е достатъчна да поеме нарасналия туристически интерес. От тук насетне най-важна е рекламата, тъй като в последните години има редица примери за отрицателното въздействие на непремерени изказвания, отразяващи се на туризма.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вирни се горе