Днес е ден за размисъл

Днес е ден за размисъл

Днес е ден за размисъл преди утрешния вот. С право да гласуват за президент са общо 6 933 748 души, а в местните избори могат да участват 6 514 917 души Новини

Събота е ден за размисъл преди насрочените за утре, 23 октомври, местни и парламентарни избори.

Забранява се агитацията в полза на кандидатите, както и продажбата на алкохол.

От днес, 22 октомври, до началото на изборния ден в 6.00 ч. на 23 октомври в изборните места няма да се допускат хора по никакъв повод.

В изборното помещение няма да се допускат хора с “поведение, накърняващо добрите нрави, въоръжени и хора, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите”, посочват от ведомството.

В непосредствена близост до изборните места не се допуска паркирането на автомобили и оставянето на вещи без надзор.

Съгласно Изборния кодекс не се допуска поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването.

Забранена е и предизборна агитация 24 часа преди започването на изборите и в деня на изборите.

С право да гласуват за президент са общо 6 933 748 души, а в местните избори могат да участват 6 514 917 души.

Общо 11 382 са избирателните секции в страната.

Ще се гласува в 264 общини. В чужбина секциите са 161.

На изборите за президент и вицепрезидент ще се гласува с една интегрална бюлетина. Всички бюлетини за този вид избор са събрани в кочани, което е новост в изборния кодекс. Отделните бюлетини са фабрично сгънати, като най-късата е 25 см, уточни Негенцова.

Говорителите на ЦИК припомнят механизмите на гласуване и новостите в тях.

Интегрални са и бюлетините за общински съветници и кметове, информираха те.

В бюлетината за общинските съветници е посочена политическата сила, от която са издигнати кандидатите, а когато е инициативен комитет или коалиция от партии, са посочени имената на първите трима от съответната листа.

Другите два вида бюлетини са за избор на кмет на община и за кмет на кметство.

Трите бюлетини за местните избори са с различна големина и размери в зависимост от регистрираните кандидати.

Бюлетините за избор на президент и за местните избори се различават по своите гърбове,които са с различна полиграфическа защита, а приликите са мястото за два печата на тях. Гърбовете на бюлетините не са цветни, каквато информация се появи, а има цветна полиграфическа защита.

Размерът на бюлетините ще бъде различен като част от полиграфическата защита, подчерта Бисер Троянов.

Гласуването ще бъде в две отделни урни за всеки от двата вида избори.

Те ще бъдат обозначени с надпис отпред. Трите бюлетини за местния вот ще се пускат в една урна.

Изборният знак за гласуване е само знакът “Х”, изписан със синя химикалка.

Всички останали знаци правят бюлетината недействителна. Преди пускането им в съответните урни на бюлетините се поставят два печата, след което гласоподавателите се подписват в два отделни избирателни списъка.

Съответните поделения на МВР ще работят и в изборния ден, за да издават удостоверения за тези, които нямат документи за самоличност.

Ако гласоподавател покаже демонстративно за кого е гласувал, бюлетината се унищожава и не му се разрешава повторно гласуване. При грешка СИК може да предостави само още една допълнителна бюлетина, без обаче да провери как е гласувано на старата.

Студентите могат да гласуват по постоянен адрес, а ако той се се различава от мястото на учебното им заведение, ще могат да гласуват само за президент.

До 24.00 ч. на 23 октомври трябва да приключат изборите.

Вирни се горе