Декларация на политическото ръководство на ПП ГЕРБ - Смолян

Декларация на политическото ръководство на ПП ГЕРБ - Смолян

За пореден път гражданите на община Смолян и техните интереси са поставени на карта поради безотговорното и некомпетентно отношение на досегашната общинска администрация към процедурите на обществени поръчки. За пореден път процедура, организирана некадърно и без уважение към буквата и духа на закона, отлага за необозримото бъдеще изпълнението на важен инфраструктурен проект. Става дума за пътя Горна Арда – границата с Гърция, за чийто изпълнител бе определена фирма „ИСА 2000” ЕООД – София. След сезиране от страна на друг участник в търга, вчера КЗК отмени процедурата и я определи за незаконосъобразна заради неправомерен състав на комисията.

Пренебрежението на досегашната администрация на община Смолян към закона вече веднъж излезе твърде скъпо не само на региона, но и на държавата, срещу която бе възбудена наказателна мярка на стойност 20 млн. евро заради непрозрачната процедура на пряко договаряне за Водния цикъл на Смолян.

Тази грешка досегашният кмет Дора Янкова арогантно се опитва да повтори и във връзка с газификацията на Смолян. В последния си ден като кмет, буквално минути преди да излезе в отпуск за предизборната си кампания, Дора Янкова дирижира послушното си мнозинство в съвета да приеме предложение за инвестиционна програма за газификацията на гр. Смолян. Предложение, отварящо пътя за поредната процедура на пряко договаряне. Предложение, което не само не е било дискутирано от общинските съветници, а дори не им е било показано!

Ние от ПП ГЕРБ, подчертаваме, че не сме против газификацията на града, но сме против методите на пряко договаряне с определена фирма, защото това не е начинът да се осигурят най-добрите възможни условия и защото в Европа на това му казват корупция. Всичко, с което общинските съветници разполагат като информация е единствено точката от дневния ред. Нямаме информация за параметрите на инвестиционната програма. Разбрахме за това инвестиционно намерение от два реда текст от докладна записка на Янкова. Практиката за такива инвестиционни предложения навсякъде, във всички нормално управлявани общини, е преди приемането им да се правят обществени обсъждания с всички заинтересовани страни.

Поела ум и разум от политическите си покровители обаче Янкова категорично отказва достъп до информация по дирижираните от нея сделки по същия начин, както навремето тройната коалиция отказваше да съобщи какво подписва с Газпром в Москва, позовавайки се на „търговската тайна”. През цялото си управление Янкова винаги категорично е доказвала, че интересите на покровителстваните от нея фирми стоят по-високо от интересите на смолянските граждани.

Настояваме да получим веднага отговор за намеренията на досегашната администрация относно отменената процедура по строежа на пътя Горна Арда – границата с Гърция. Настояваме да получим веднага отговор какви са намеренията на досегашната администрация относно приетото на тъмно предложение за инвестиционна програма за газификация. И настояваме най-после някой да поеме политическа отговорност за допуснатите поради арогантност, самозабравяне и некомпетентност грешки, струващи толкова скъпо на гражданите на община Смолян!

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вирни се горе