Борса за екопродукти и традиционни храни от Родопите ще бъде разкрита в Смолян

Борса за екопродукти и традиционни храни от Родопите ще бъде разкрита в Смолян

Борса за екопродукти и традиционни храни от Родопите ще бъде разкрита в Смолян. Това обяви на среща с жителите на село Смилян кандидатът за кмет на община Смолян Дора Янкова. На среща –митинг в най-голямото село на общината присъстваха и кандидатите за общински съветници от листата на БСП инж. Атанас Устабашиев, адвокат Иван Апостолов, адвокат Милко Гавазов, Рабие Кьосева, Стефан Сабрутев, д-р Марияна Методиева и др. Официално бе представена и кандидатурата за кмет на БСП в селото Събка Миткова, която представи амбициозна управленска програма с 10 основни приоритета. Оказа се, че в историята на селото за пръв път има жена-кандидат за кмет. Петима се борят за вота на избирателите. Водачът на листата с общински съветници на БСП инж. Атанас Устабашиев представи останалите кандидати за съветници. По думите му, в общината няма друга подобна листа от изявени експерти и общественици, а кандидатите за президент на БСП са фаворити. „Недопустимо е президентската институция да бъде подчинена на законодателната власт, това е абсурд и не бива да се допуска, защото е президентът е лицето на България пред света“, посочи инж. Устабашиев. Той увери смилянци, че Събка Миткова е най-достойният кандидат за кмет на селото и бе категоричен, че в нейно лице е човекът, който ще допринесе за развитието на Смилян.

Миткова заяви, че Смилян има бъдеще стига да е в правилните ръце. Сред основните й приоритети са – почистване и нареждане на селото, ремонт на тротоарите, по-добра организация и контрол на хората от временната заетост за по-качествена работа, строителство на детски площадки и места за отдих. Тя обеща да се справи с проблема породен от автомобилите, движищи се с висока скорост през центъра на селото за по-добър обществен ред, картотекиране и обезопасяване на опасните и стари сгради, особено в централните зони. Миткова се ангажира и с разкриването на максимален брой работни места по социални програми и в партньорство с бизнеса, подкрепа на духовния и културен живот. Тя ще формира и обществен съвет с представители на всички квартали, с който да се решават важните проблеми. „Ще бързам полека, ще мисля мъдро и ще действам смело. Знам, че малките ветрове събрани заедно образуват тайфун, който ще промени Смилян“, подчерта Миткова, която като учител по математика в местното училище е изучила редица поколения в селото.

Янкова представи пълен отчет за направеното в селото за последните години и открои най-сериозните инвестиции в ремонта на главния път, строителството на улици и реализацията на голям брой проекти в областта на туризма, допринесли за развитие на селския туризъм и създаване на перспектива. „Поречието на Арда стана очарователно място за туризъм, през което преминават хиляди туристи“, изтъкна тя. Янкова заяви, че общината има проект за пълен воден цикъл на селото, включващ довеждане на водата от извор „Дупката“, направата на нови водопроводи, канализации, колектори и пречиствателна станция, който е спрян от правителството с мотива, че не е приоритетен, но общината няма да се примири с това и ще намери начин проекта да се състои. Кандидатът за кмет увери, че в следващия мандат ще се санира и ремонтира училището в селото, като има и проект отоплението му да се осъществява от парно с дървени пелети от остатъчна дървесина. Янкова увери, че пътят Горна Арда- Паранести- Драма ще бъде факт. „Шосето можеше да е готово още лятото, но има хора, които много желаят трасето да не се случи. Имаме подкрепа от Гърция и след изтичане на процедурата строителството ще започне, за да може да има движение, икономика, бизнес“, подчерта тя.

Дора Янкова отговори и на поставени въпроси от местните жители, които поискаха защита за смилянския боб, тъй като масово се продават фалшификати. Тя посъветва хората да запазят марката и да я продават със защитените етикети и сертификат.

Срещата закри известната певица Николина Чакърдъкова, която създаде истинско настроение и атмосфера. Тя посъветва хората да подкрепят Дора Янкова, която е най-изявеният, можещ и деен кмет, известен в цялата страна и Европа.

Купуването и продаването на гласове е пръстъпление

Вирни се горе