Бизнесът на Смолян подкрепи идеята на Дора Янкова за създаване на Обществен консултативен съвет по икономика

Бизнесът на Смолян подкрепи идеята на Дора Янкова за създаване на Обществен консултативен съвет по икономика

Създаването на Обществен консултативен съвет по икономика дискутираха на среща представители на бизнеса с кандидатът за кмет на община Смолян Дора Янкова. Присъстваха представители на различни браншови организации, бизнес сдружения и камари на малкия и среден бизнес, които подкрепиха изцяло идеята на Янкова. На форума присъстваха и кандидатите за общински съветници от листата на БСП Стефан Сабрутев, Радой Краев, Милко Гавазов, Илия Годев, Рабие Кьосева, Георги Кисьов и др.

Веднага след изборите съвета ще се създаде, като в него ще се включат бизнес групи, научни звена, общински съветници и експерти от администрацията и др., като най-напред ще се направи анализ на възможностите на региона за бизнес развитие. Ще се създаде и координационно звено, което ще получи средства от бюджета на общината, без да се изземват функции на отделните камари. Кандидатът за кмет на общината допълни, че в програмата си за нов мандат са разписани секторни политики, които да позволят на местния бизнес да използва местния финансовия ресурс. Според Янкова е нужно консолидиране, тъй като втората вълна на кризата, която върви в Европа ще е още по-жестока. Дискусията в полза на търсенето на политики за бизнеса и икономиката в общината ще продължи с целия ресурс и възможностите на европейските програми. В областта на туризма Янкова изказа пълна подкрепа за Спортно-туристически център „Перелик“, който с мярката „Натура“ ще има пълен синхрон с природа и екология, въпреки вестникарските упражнения по темата. Ще се направят и нови проекти за разкриване потенциала на територията във всички посоки. Пътят Арда- Паранести ще създаде мощна икономическа ос. Коментирани бяха и данъците и таксите, като Янкова увери, че ще има корекция в размера на пътния данък, за фирмите с автомобили, засегнати от кризата, както и по отношение на такса „Смет“, за която ще се търси нова формула на изчисление. Янкова съобщи, че има възможност втория етап на водния цикъл , който е за 41 млн.лв. и предвижда работа по 91 улци да се раздели на лотове, които да се изпълняват от местни строителни фирми. Тя призова бизнеса и за стимулиране на младежката заетост, чрез гарантирано първо работно място, за което обаче трябва да има и дотации от държавата, както в повечето европейски страни. Янкова увери, че Регионалната занаятчийска камара ще получи безвъзмездно родопската къща в района на устовския парк, за да може да реализира свои политики. Председателят на камарата инж. Недко Пашамов одобри идеята й. Той предложи помощта и опита на камарата за разработване на Стратегия за развитие на фотоволтаичните централи в общината, които имат голямо бъдеще. От отопление и енергия могат да се възползват всички общински сгради, училища и детски градини.

Председателят на Регионалната туристическа асоциация „Родопи“ – Панталей Мемцов изказа сериозни притеснения от лошото състояние на пътя Проглед- Пампорово и недовършения ремонт на отсечката Чепеларе-Асеновград. По думите му пътищата са в ужасно състояние, което заплашва зимния сезон, а достъпността е най-важния фактор за развитие на туризма. Янкова сподели притесненията на туристическия бранш и се ангажира да направи запитване за ремонтните дейности, които могат да се отразят зле на комуникацията на цялата област до следващото лято. Янкова увери, че в новия мандат заедно с община Чепеларе ще се разработи интегриран проект за нови улици, парконареждане, изграждане на спортни площадки и атрактивно улично осветление, за да може Пампорово да става все по-привлекателен. Янкова съобщи, че общината е свършила своята работа в Пампорово, асфалтирайки цялостно пътя до кулата Снежанка.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе