Ако аз стана кмет ще се обърна към хората, за да видим техните проблеми и не само в града, но и в селата

Ако аз стана кмет ще се обърна към хората, за да видим техните проблеми и не само в града, но и в селата

Стефан Сабрутев продължи своите срещи с гражданите на община Смолян – в сряда той се срещна с жителите на селата Чокманово, Кошница, Арда и Могилица, които посрещнаха с радост кандидата. От посетените села единствено село Могилица ще имат избор на кмет. Липсата на кметски наместници в селата Кошница, Арда и Чокманово напълно лишава населението от диалог с управляващите. На официалното представяне на кандидатурата си в Неделя, пред стотиците си съграждани, Сабрутев заяви „Ще върнем кметските наместници в малките населени места, за да бъдем по-близко до хората. Нека не забравяме, че дори едно малко селце има нужда от човек, на който жителите да се опрат във всеки труден момент.“

Хората бяха жадни да споделят проблемите си – Чокманово е един от малкото села, в което няма детска площадка. Има извършен ремонт от страна на ВиК, но след отстраняването на проблема асфалт не е положен до този момент. Липсва контрол от Община Смолян върху институциите, които извършват ремонти в общинска собственост. Присъстващите като будни общественици изказа своята благодарност към Стефан Сабрутев, затова, че винаги се е отзовавал, както и за оказаното дарение на църква „Свети Архангел Михаил“ през годините.

В село Кошница хората също са изгубили доверие към управляващите. От 7 години имат проблем с подпорна стена, която е в състояние на разпад и застрашава живота им и достъпа до селото. Многократно са идвали представители на община Смолян, но резултат няма.

В Арда от тази година нямат право да избират кмет, тъй като населението е намаляло наполовина. Хората са лишени от достъп до здравни услуги и се налага да пътуват до Смолян. Жителите на Арда споделиха, че през тази година училището им е защитено, но това не е сигурно за следващата година и все по-малко семейства остават да живеят в селището, поради липса на препитание. Стефан Сабрутев заяви, че един от основните приоритети, които са заложени в програма е именно борбата с демографската криза. „Община Смолян трябва да излезне с мерки за справяне на демографската криза, като тя трябва да бъде подкрепена на национално ниво. Селата на територията на Община Смолян са ощетени относно „Програмата за развитие на селските райони“. Ако Община Смолян не е бенефициент по „Програмата за развитие на селските райони“ през следващия програмен период, то тя трябва да положи максимални усилия и да търси подкрепа от държавата за ощетените села. В противен случай подлагаме селата на Община Смолян на тотално обезлюдяване.“

Жителите на Могилица повдигнаха и въпроса за туризма в райнона и споделиха желание, че искат да участват в развитието му.

Гореща бе и темата за земеделието – всички жители на селата потвърдиха, че искат да върнат този отрасъл, стига да получат нужната подкрепа на общината.

При проведените срещи, Сабрутев получи мощна подкрепа от хората – в населените места той е разпознат, като човек, който помага и се отзовава на всяка една молба. От село Могилица, кандидатът за кмет на община Смолян получи грамота, връчена от пенсионерския клуб за оказаната подкрепа и съдействие през годините.

Жителите на селата емоционално се разделяха със Сабрутев с думите „ПОБЕДА!“ и молба, винаги да остане добър и съвестен човек, какъвто е бил винаги до сега.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена форма

Вирни се горе