Местна, изпълнителна и законодателна власт се обединиха за възстановяване дейността на театъра

 Местна, изпълнителна и законодателна  власт се обединиха за възстановяване дейността на театъра

Община Смолян, културното министерство, областната управа и депутати от региона се обединихме за възстановяване статута на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов”. Това обяви пред медиите след среща с кмета Николай Мелемов и заинтересованите страни зам.-културният министър Васил Василев. Той посочи, че е намерен верният път как да се случи това и всяка от институциите ще извърви своите крачки. Това е първа среща и няма значение кой е инициирал, трябва да вървим заедно законодателна, изпълнителна и местна власт, каза зам.-министър Василев.

Община Смолян ще извърви своя път, оптимист съм, че след този разговор нещата ще се случат. Нашият ангажимент е да поддържаме сградата. Още утре ще подготвим писмо до Министерството на културата с което ще декларираме, че ще поддържаме сградата, съобщи кметът Мелемов. Той благодари на зам.-министър Василев, че дойде на място в Смолян, за да се запознае с проблема. Градоначалникът не скри разочарованието си, че при проведените предишни срещи в София със служебното правителство и с бившия зам.-културен министър Митко Тодоров не са дали резултати. Разчитаме на помощта на държавата, депутатите, защото е важно да има отношение към нашата област, каза Мелемов. Приветствам кметът, че се ангажира да бъде домакин на сградата и мястото, където ще се прави театър, както и сериозната ангажираност на г-н Василев, всички сме съмишленици, посочи депутатът Дора Янкова.

Актьори, които са част от инициативния комитет и журналисти попитаха зам.-министър Василев може ли да се ангажира със срок кога отново ще заработи трупата. Ще направим всичко възможно от септември да възстановим РДТ в Смолян, отговори той. Казах на кмета: „Вие подсигурете бита, ние ще върнем духа”, каза в потвърждение на думите си Василев. Актьорите му отговориха, че сградата е функционираща, прекрасна и добре поддържана. Заслугата за това е на управителя й Адриян Петров и кмета Мелемов.

В тези думи лично се увери и Василев, който посети и разгледа сградата на театъра и си спомни, че преди години като е идвал тя е била в окаяно състояние.

Служители на театъра обявиха, че ще сезират прокуратурата в Смолян с искане да бъде направена пълна ревизия за управлението на директора Кръстю Кръстев, тъй като 10 години са получавани средства за поддръжка, а сградата е била в трагично състояние.

В срещата, която се проведе в община Смолян, участваха депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, областният управител инж.Димитър Кръстанов и актьори от инициативния комитет.

Вирни се горе