Месото и колбасите поскъпват

Месото и колбасите поскъпват

Месото и колбасите най-вероятно ще поскъпнат през октомври, но въпреки очакваните промени, всеки производител сам ще определя цената на продукцията си. Това съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, цитиран от БНР. Не може да се даде еднозначен отговор и да кажем ето сега с колко процента ще поскъпнат продуктите. Не приемайте, че с 15 процента ще скочат цените. Първо – никой няма да си го позволи. Всички производители в момента какво правят, изстискват разходи, съкращават персонал и свиват доходи, за да може да устискат на тази ситуация. Всички знаем, че българският производител няма да приеме реалният ръст на цена, категоричен е той.

От друга страна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов потвърди, че поскъпването на фуражите ще се отрази на цените на местните продукти, тъй като заради сухата година производството на зърно е намаляло в световен мащаб.

Животновъдите, месо- и млекопроизводителите са изправени пред фалит заради скъпите фуражи, смята той. Найденов обаче е категоричен, че пазарът няма да позволи 15-процентно увеличение. Ако искаме да останат предприятия в България, преработвателни, ако искаме да остане животновъдство в България, ние трябва да сме като общество. Да платим тези по-високи цени, убеден е земеделският министър.

Вирни се горе