Медведев уволни Лужков

Медведев уволни Лужков

Руският президент Дмитрий Медведев е подписал указ за уволнението на кмета на Москва Юрий Лужков, съобщи БиБиСи, като се позова на руски медии.

В документа се посочва, че градоначалникът е изгубил доверието на руския президент.

За временно изпълняващ длъжността на кмет на Москва е назначен първият заместник-кмет Владимир Ресин.

Той е на 74 години, заемал е поста вицепремиер, а в московската община работи от 2000г., като отговоря за архитектурата, строителството и градоустройството на столицата.

Мандатът на Лужков изтичаше лятото на 2012г. Московският кмет е със статут на губернатор и поради тази причина се назначава пряко от президента, а не чрез избори.

Лужков е разбрал за уволнението си, малко след като е пристигнал на работното си място. Не е предвидена среща между президента и уволнения кмет.

В последните седмици 74-годишният Лужков, който управлява столицата Москва от 1992г., беше подложен на силни критики.

В руските медии се засилиха спекулациите, че до началото на 2011 г. Кремъл ще смени всички неудобни кметове или губернатори, за да може да получи контрол над цялата изпълнителна власт.

Кметът на Москва се оказа в центъра на скандал, след като федерален канал излъчи документален филм с обвинения към кмета и неговото обкръжение за корупция и злоупотреби.

Преди около седмица Лужков излезе в едноседмичен отпуск и замина за Австрия. Това още повече засили съмненията, че съвсем скоро той ще се оттегли от заемания пост.

Вирни се горе