МБАЛ - Смолян има готовност да лекува пациенти и при повишаване на заболеваемостта през есенно-зимния период

МБАЛ - Смолян има готовност да лекува пациенти и при повишаване на заболеваемостта през есенно-зимния период

„До момента общият брой случаи на заразени с коронавирус за област Смолян е 706. През последната седмица са установени 34 новозаразени, излекувани са 17, за съжаление, двама от пациентите са починали. Общо излекуваните от началото на пандемията са 613, починали са 36. Към момента активни са 57 лица, от които 26 са на домашно лечение, а 31 са хоспитализирани – 18 в МБАЛ-Смолян, 6 в МБАЛ-Златоград, 2 в МБАЛ-Девин, 1 в МБАЛ-Мадан и 4-ма се лекуват в лечебни заведения извън територията на областта.“, областният управител Недялко Славов представи обобщена информация за разпространението на COVID-19 в област Смолян. „През изминалата седмица, 21-27 септември, се регистрира скок на броя на новооткритите случаи с COVID-19 в областта – 34 при 13 случая през предходната седмица. Седмичното увеличение е с около 62%.“, с тревога съобщи директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева. „Сред новооткритите има двама заразени от медицински персонал – две медицински сестри, по една от МБАЛ-Смолян и МБАЛ-Мадан, един санитарен инспектор от РЗИ-Смолян, една детска учителка от детска градина в Смолян и един помощник възпитател в детска градина в община Баните, двама от Дневен център за хора с увреждания в община Неделино. Няма установени случаи на заразени преподаватели от училища. От подадената ежеседмична информация от учебните заведения има 4-ма карантинирани ученика, които са контактни на заразени – двама от село Средец и двама от град Златоград.“

Относно контролната дейност, която осъществяват служителите на РЗИ, д-р Кубатева каза, че през изминалата седмица са съставени 6 акта за неносене на предпазни маски – 4 в хранителни магазини и 2 при таксиметрови шофьори. Тя констатира, че не се спазват противоепидемичните мерки на територията на областта. „Именно заради неспазването на мерките, стигаме и до налагане на санкции, които са от 300 до 1000 лева за физически лица и еднолични търговци, а за юридически лица – от 1000 до 3000 лв. Считам, че превантивните мерки трябва да са приоритет в работата ни, а не санкциите.“ Д-р Кубатева, каза, че от Областния щаб обмислят засилване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, като за тази цел ще бъдат ангажирани и кметовете на общини.

Директорът на РЗИ-Смолян призова медиите да продължават да разпространяват сред аудиторията си необходимостта от спазване на противоепидемичните мерки и предложи от инспекцията да им предоставят за тази цел информационни материали, чрез които хората да имат реална представа за риска от вируса. „Тъй като все още нямаме ваксина срещу COVID-19 и нивото на имунитет в обществото срещу вируса е ниско (около 15%), спазването на наложените противоепидемични мерки заедно с бързото установяване на заразените и контрола на контактните, са ключови за успешното справяне с пандемията.“, д-р Кубатева обърна внимание, че нашият регион е високо рисков, поради преобладаващия дял на възрастните хора сред населението, както и много хора с хронични заболявания. „В МБАЛ-Смолян към момента се лекуват 18 пациента с COVID-19 – 1 в ОАИЛ, 7 в Инфекциозно отделение и 10 във Вътрешно отделение. През изминалата седмица от болницата са изписани трима оздравели пациента от Инфекциозно отделение и 4-ма от Вътрешно отделение. За съжаление, има и двама починали от коронавирус – на 78 и 79 години.“, д-р Емилия Апостолова – началник на Ендокринологично отделение в областната болница представи информация за лечебното заведение. Тя каза, че от началото на пандемията от МБАЛ-Смолян са изпратени общо 1042 проби за PCR-тест, от които 260 на медицински персонал. „Стремим се персоналът на болницата да бъде максимално защитен и мисля, че при нас нещата са достатъчно добре отработени. Вече цял месец ръководството на болницата работи за подготовка на есенно-зимния период, през който се очаква повишаване на заболеваемостта и от други вирусни инфекции. Болницата има осигурена необходимата леглова база, като има готовност за разширяването й, разполага с достатъчно кислород, окомплектован е ОАИЛ – апаратно и с персонал, за лечение на тежките случаи с коронавирусна инфекция. Болничната аптека разполага и с петте необходими медикаментa, които официално са утвърдени за лечение на пациенти с COVID-19.“ „През изминалата седмица няма установени престъпления, свързани с нарушаване на противоепидемичните мерки.“, каза директорът на ОД МВР Смолян, ст. комисар Николай Димов. Той съобщи, че през почивните дни са извършени проверки на три сигнала, подадени на телефон 112, за нарушена домашна карантина, които след проверка на място от органите на реда са се оказали неоснователни.

Областният управител Недялко Славов представи информация от доклада на Работната група за извършване на контрол по спазване на противоепидемичните мерки. Служители от отдел „Контрол на храните“ към ОДБХ-Смолян са извършили 40 засилени проверки на обекти за търговия с храни, заведения за обществено хранене и обекти за производство и търговия с храни, от които: 23 проверки в училищни столове и обекти на територията на училищата; 9 проверки в обектите за търговия на дребно и заведения за обществено хранене; 6 проверки в обекти за производство и търговия на едро с храни; 2 проверки в хранителни блокове на детски градини. Като 16 от 40-те проверки са осъществени на територията на община Смолян. В проверените обекти не са констатирани несъответствия, във връзка с прилагане на противоепидемичните мерки.

Служители на РЗИ – Смолян са направили 49 проверки за спазване на противоепидемичните мерки, както следва: 22 проверки в обекти с обществено предназначение ( 5 броя в учебни заведения, 2 броя в детски заведения, 8 броя транспортни средства – таксита и автобуси, 4 места за временно настаняване и 3 други); 19 проверки в търговски обекти (хранителни и нехранителни магазини); 6 проверки в лечебни заведения за болнична помощ; 2 проверки в лечебни заведения за извънболнична помощ. През отчетния период са постъпили сигнали и жалба за неспазване на противоепидемичните мерки в хранителните магазини, такситата и автобусите. Проведени са съвместни проверки с органите на реда с насочен контрол. Констатирани са нарушения. При извършения контрол са съставени 6 броя Акта за установяване на административно нарушение за липса на защитна маска за еднократна или многократна употреба, или друго средство, покриващо носа и устата – на 2-ма шофьори на таксита в гр. Смолян, 2-ма консултант-продавачи и 2-ма клиенти на търговски обекти в гр. Смолян и гр. Чепеларе.

Служители на „Инспекция по труда“–Смолян са извършили 12 проверки на търговски, шивашки и строителни обекти. По отношение на спазване на противоепидемичните мерки от страна на работодатели, работници и служители няма установени нарушения

Вирни се горе