Майсторски мезета показват за трети път в Широка лъка на 9 февруари

 Майсторски мезета показват за трети път в Широка лъка на 9 февруари

Следващата събота – 9 февруари, за трета поредна година, най-добрите животновъди и земеделски производители от Широка лъка отново ще се съберат, за да покажат майсторски мезета. Идеята дошла от приятелска закачка между и прерастна в един интересен конкурс и празник за селото. „Няколко човека от Широка лъка гледат животни, те се амбицираха и решихме да направим конкурс, за да видим чие мезе е най-хубаво. Дано природата е благосклонна към нас тогава, за да стане един хубав празник”, каза кметът Васил Седянков.

Организаторите, най-вече читалището и земеделските производители които участват, са решили тази година да бъде увеличен наградния фонд. Спечелилият първо място ще получи 200 лв., второ – 150, трето – 100 лв. Освен това новото тази година е, че ще се разделят продуктите на месни и млечни. „Идеята ни е наред с шегатаи със закачката, с хубавия празник, да излезе и нещо чисто практично. Земеделските производители да покажат своята продукция и след това да я продадат на добра цена, защото все повече хора вече търсят натуралното и екологично чистото”, добави Седянков. По думите му интереса към празника е изключително голям. Ималомного запитвания, както от страната, така и от съседна Гърция. А от два три месеца всички къщи за гости в Широка лъка са резервирани.

Другото, което предстои за родопското село е традиционния кукерски празник Песпонеделник, който се провежда в началото на месец март, а през лятото всеизвестния Илинденския събор.

Вирни се горе