Майките връщат пари, когато детето е било на ясла

Майките връщат пари, когато детето е било на ясла

Майките, получили обезщетение от НОИ, докато детето е било на ясла, ще връщат парите с лихва само за дните, когато то е посещавало детското заведение. Това каза в Плевен управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева, цитирана от Дарик радио. “В момента НОИ дава указания майките да бъдат санкционирани само за дните, когато децата са посещавали детското заведение и са плащали т.нар. хранодни. Това се прави, защото има наложени санкции и в дни, когато децата не са посещавали ясла”, уточни тя.

Според поправка в Кодекса за социално осигуряване младите родители, записали рожбите си на детски ясли и градини, са принудени да връщат получени вече обезщетения за майчинство и гледане на дете до 2-годишна възраст.

“Въпросът е, че аз като управител и НОИ като институция е длъжна да спазва законодателство, което е прието от парламента, което е минало през правителството. И нали разбирате, че ако ние не го правим това нещо, Сметната палата и другите органи пък нас ще санкционират”, каза още Митрева. Според нея, проблемът е тежък и имало “много атаки”, но се обмислял въпросът с наказателната лихва.

Управителят на НОИ посъветва майките да изложат мнението си в петиция, която да внесат до Народното събрание, Министерски съвет, до Министерство на труда и социалната политика. Решение може да се намери, въпросът е да търсим диалог, подчерта Митрева, която е в Плевен за кръгла маса по повод реформите в пенсионната система.

Преди дни над 50 майки на малки деца протестираха в Благоевград срещу поправката в кодекса.

Вирни се горе