Седмица преди Баба Марта сергиите в Смолян предлагат голямо разнообразие от мартеници

 Седмица преди Баба Марта сергиите в Смолян предлагат голямо разнообразие от мартеници

Седмица преди 1 март, по улиците на Смолян вече се появиха първите сергии с мартеници. Големите табла, окичени с преплетените бели и червени прежди, могат да се срещнат във всеки един от смолянските квартали. Тази година няма увеличение в цените на мартеничките, казват търговците. Най-евтината мартеничка за ръка струва 10 стотинки, традиционните започват от 50 ст. а тези за офиси и къщи се продават по 5-6 лева. Сред ръчно изработените оригинални мартеници има и такива във формата на гайда, които са с цена 15 лева, разказа пред екипа ни Диана Гешева.

Традиционните Пижо и Пенда, в зависимост от размера, струват от 1,60 до 3.00 лв. Доста по-евтини са обикновените мартеници, чиито конци са осукани един в друг. Цената им започва от 10 ст. и може да стигне до 1.00 лв., ако към тях допълнително са прибавени и мъниста. Сред модерните мартеници за дамите се оказват пластмасовите бели и червени топчета, подредени в красива гривна. Те струват обикновено от 1,20 до 1,80 лв.

И тази година производителите на мартеници са обърнали най-голямо внимание на децата, като за тях на всеки щанд може да се намери подходяща мартеничка с добре познатите на децата анимационни герои. Цената им е различна и варира от 1.00 лв. до 1,60 лв. За тийнейджърите отново на пазара присъстват гривните с изписани имена на любимия човек. Сръчните ръце на продавачите са измайсторили и дори ластик за коса от черно-бели конци.

Вирни се горе