Масови проверки на всички ”празнични” храни

Масови проверки на всички ”празнични” храни

Български козунаци ще ядат гражданите в Румъния и Гърция за Великден, съобщи секретарят на Бран­шо­ва­та ка­ма­ра на хлебопроизводителите и сладкарите Кольо Колев, цитиран от в. “Монитор”. Същевременно инспекторите по храните започнаха масови проверки на всички “празнични” храни – агнешко месо, яйца, бои за яйца и зеленчуци. Износът на козунаци няма да е голям, но е за поредна година. Основно козунаци за Румъния се пекат от фурните в Русенско,съобщи Dir.bg.

В същото време го­ле­ми­те тър­гов­с­ки ве­ри­ги пра­вят внос на козунаци от Ита­лия, Германия и други страни от ЕС. Експертите пък напомнят, че купуването на козунаци от улични търговци крие опасност.

Около 1200 извънредни проверки на хранителни продукти вече са извършени от инспекторите по храните, съобщи д-р Любомир Кулински, шеф на дирекция “Контрол на храните” към Агенцията по безопасност на храните, цитиран от “Фокус”. Масовите проверки започнаха на 1 април.

Едно от най-често срещаните нарушения е незаконното клане на агнета и продажба на месото. За решаването на проблема вече е потърсено съдействие от Икономическа полиция. Експертите напомнят, че ме­со­то, про­из­ве­де­но у нас, е със син пе­чат BG на бу­та и плеш­ка­та. На контрол подлежат предприятията за производство и търговия с храни, обектите за търговия на едро и дребно, заведенията за обществено хранене, както и пазарите и борсите.

По думите на д-р Кулински няма основателна причина да се очаква спекулативно покачване на цените. В търговската мрежа обаче цената на агнешкото започна да се покачва, като според продавачите тя може да достигне до 25 лева за килограм.

Вирни се горе