Манолова в Смолян: Инатът на Борисов да стои на власт се измерва в човешки животи

Манолова в Смолян: Инатът на Борисов да стои на власт се измерва в човешки животи

Инатът на Борисов да не подава оставка се измерва в човешки животи. България вече трайно е в първите места на челната класация по смъртност от COVID-19 в света. Правителството остави хората сами да си търсят линейка, болнично легло, лекар, кръвна плазма, пари за PCR тестове. Ако не могат да управляват кризата – да си подадат оставката.

Това заяви председателят на Гражданската платформа “Изправи се.БГ” Мая Манолова в Смолян, където открива офис на организацията.

Надявам се Борисов да не се крие зад пандемията и да не наложи извънредно положение, защото това са жалки опити за оставане още ден във властта, които няма да му донесат нищо положително, допълни Манолова.

Първо трябваше да се изолират заразените и контактните лица, за да се прекъсне разпространението на заразата. PCR тестовете обаче са платени и хората не могат да си ги позволят. РЗИ няма достатъчно ресурси за проследяване на всички заразени и контактни. Затова от “Изправи се.БГ” настояваме за масово тестване и карантинирани и командироване на държавни служители в помощ на РЗИ, каза още тя.

Манолова е категорична, че при новите мерки няма адекватни икономически мерки за обикновените граждани и за бизнеса.

24 лв. на ден за хората, които принудително ще спрат да работят, са недостатъчни. 80% от минималната работна заплата са мизерно подаяние. За тях са предвидени 50 млн. лв. за 50 хил. души. За кого ще стигнат, когато в ресторантьорския и в туристическия бранш са заети около 350 хил. души, които ще останат без работа? Подкрепата за бизнеса също е символична. Крайно недостатъчно е да се поемат само трайните разходи. Адекватната мярка е да се дадат 60% от оборота. От Изправи се.БГ имахме 19 мерки с 19 предложения. Ще ги актуализираме и ще ги представим на властта, заяви Манолова.

Тя е категорична, че за демонтирането на властта е необходимо обединение. “Изправи се.БГ” е максимално широк формат в който са и леви, и десни, и безпартийни, граждани, експерти, граждански сдружения и инициативни комитети, които са против изградения от Борисов модел. Разговаряме и с други политически субекти за опазване на изборите, тъй като отново ще има опити за купуване на избиратели и за манипулация на вота, както и да си взаимодействаме в рамките на предизборната кампания, а след това и в парламента, обясни Манолова.

Вирни се горе