Манол Ружинов: „Родолюбието не се изразява нито в носиите, нито в оръжието, а в поведението и манталитета на хората

 Манол Ружинов: „Родолюбието не се изразява нито в носиите, нито в оръжието, а в поведението и манталитета на хората

„Родолюбието не се изразява нито в носиите, които носим, нито в оръжието, което притежаваме, нито в това дали можем да свирим и пеем. Родолюбието е в поведението и манталитета на хората“. Това каза за SmolyanNews.com председателят на Сдружение „Родопски хайдути“ Манол Ружинов. Според него родолюбието се възпитава преди всичко в семейството. „Родителите са тези, които трябва да научат децата си да обичат и уважават родния си край и по всякакъв начин да се връща и да спомагат той да върви напред и да се развива. Ако това го няма, тогава кому е нужно всичко, което правим, кому са нужни тези празници, когато липсват хората“, добави Ружинов. По думите му в днешно време кадърните хората са дефицит, във всяка една организация, затова конфронтациите са напълно излишни. „Родолюбието няма боя, няма партийна принадлежност. Всеки има право да следва, която иска партия или да изповядва каквато и да е религия, но ние не може да си затваряме очите за важните проблеми. За тяхното решаване трябва да работим всички заедно“, отбеляза председателят на хайдутите.

В събота – 13 април, Сдружение „Родопски хайдути“ ще отбележи своята 10-та годишнина. Дейността си обаче Сдружението започва няколко години по-рано. Началото е поставено в с. Югово, с едни наглед формални събирания. Членовете му постепенно започват да поставят ясни цели и да търсят реализацията им. „Нашата кауза е да променим манталитета, съзнанието и поведението на хората. На нашите мероприятие има строги правила. Мисията ни е възпитателна и ние не можем да си позволим да се държим недостойно, а в същото време да очакваме от хората друго поведение“, категоричен беше Ружинов.

В читалище „Кирил Маджаров“ в Устово в събота от 17.30 часа Сдружението ще представи своята дейност от началото, преди повече от 10 години, до днес. На всички членове на Сдружение „Родопски хайдути“ председателят Манол Ружинов благодари за тяхната активност през годините, пожела да са здрави и да са заедно. „Бъдете упорити, никога не спестявайте това, което има да кажете, критикувайте, но винаги градивно, защото това е движещата сила“, каза в заключение Манол Ружинов.

https://www.smolyannews.com/video/manol-ruzhinov-rodolyubieto-ne-se-izrazyava- nito- v-nosiite-nito-v-orazhieto-a-v-povedenieto-i-mantaliteta-na-horata

Вирни се горе