Манастирът „Св. св. Кирик и Юлита“ край Асеновград остава завинаги на Пловдивска митрополия

Манастирът „Св. св. Кирик и Юлита“ край Асеновград  остава завинаги  на Пловдивска митрополия

Върховният касационен съд даде манастир „Св.св. Кирик и Юлита“ на Българската православна църква – респективно на Пловдивска митрополия. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

След дългогодишна съдебна битка със Съюза на архитектите в България Пловдивският митрополит Николай окончателно спечели правата за собственост върху манастира „Св. Кирик и Юлита” край Асеновград. По думите му, това е първото дело от подобен мащаб, което Църквата печели. То беше заведено от архитектите през 2008 г., след като дядо Николай им изпрати нотариална покана да върнат имота на Църквата. Мотивите на владиката бяха, че имотът не се ползва по предназначение. Още повече, че е нарушен договорът за преотстъпване, според който архитектите е трябвало да поддържат манастирския храм. А той е в окаяно състояние. След дълго събиране на доказателства на 29 ноември 2010 г. Окръжният съд в Пловдив се произнесе в полза на Църквата, като отхвърлиха иска на архитектите за собственост по давност. Миналата година и Апелативният съд отхвърли претенциите на архитектите. Обителта се стопанисва от Съюза на архитектите от 1982 г., когато под натиск на комунистическата власт тогавашният Пловдивски митрополит Варлаам я дава за ползване. Върховният касационен съд не прие жалбата на архитектите. Така на практика от 5 март манастирът не само пред Бога, но и по закон с акт на Темида е собственост на Пловдивска митрополия.

По повод решението на Върховния касационен съд на Република България за окончателно предоставяне манастира “Св. Кирик и Юлита” на Църквата Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Благодарствен молебен и ще отправи специално архипастирско послание до духовенството и православните християни на Пловдивска епархия. Това ще стане в пловдивския катедрален храм „Успение Богородично” на 8 март – Втора Неделя на Великия пост – Св. Григорий Палама – от 10,00 часа. Благодарствени молебени ще бъдат отслужени в неделя и във всички храмове на епархията, както и в цялата Смолянска духовна околия. Църковните камбани в този ден ще бият тържествено в продължение на половин час от 10,00 ч. до 10,30 часа.

Вирни се горе