Манастирът „Св. Пантелеймон“ ще почете тържествено своя милостив покровител

Манастирът „Св. Пантелеймон“ ще почете тържествено своя  милостив покровител

Епархийският манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян на 27 юли /понеделник/ тържествено ще отбележи своя храмов празник, посветен на патрона си – свети великомъченик и целител Пантелеймон. Светата божествена Литургия ще започне от 9 часа с участието на смолянски свещеници, иподякони и хористи. В 11 часа ще бъде отслужен празничен водосвет. Ще има и благословен курбан.

За поклонниците от Смолян са осигурени безплатни автобуси, които ще тръгнат в 8,30 часа от автогарата в Устово и в 8,30 от супера в Горно Райково и ще спират на всички спирки до манастира.

В навечерието на храмовия празник в неделя от 18 часа в манастирската църква „Св. Пантелеймон“ ще бъде отслужена празнична Вечерня с Петохлебие.

Заповядайте!

Нека заедно да възхвалим и да благодарим на свети Пантелеймон, живял в Никомидия през III век. Учил при знаменития лекар Ефросин. След християнско кръщение получил дара на лечителството и чудотворството. Поради силната му вяра в Христа и отказа му да се поклони на езическите богове свети Пантелеймон бил убит през 305 г. по времето на император Максимилиян след жестоки мъчения. Вместо кръв от тялото му потекло мляко. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир “Св. Панталеймон”.

В молитвата към него се проси: „Свети великомъчениче и целителю Пантелеймоне! Велик Христов слуга, страдалец и лекар, много милостив Пантелеймоне, моли Бога за нас и не допускай да останат в нас болестите, от които боледуваме с душа и тяло!“

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе