Мадан отбеляза Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия

Мадан отбеляза Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия

И тази година Община Мадан се включи в отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. В знак на съпричастност към близките и почит към загиналите, служителите от Общинска администрация, представители на БЧК , РУП- Мадан, Младежкият парламент към НЧ"Иван Вазов -1999", граждани и др, запазиха едноминутно мълчание и поставиха цветя на една от пешеходните пътеки на възлово кръстовище в града.

Учениците и класните ръководители от Професионална гимназия „ Васил Димитров „ поднесоха венец пред паметната плоча на загиналите ученици при автомобилна катастрофа в село Средногорци. На мястото, където на 20 декември 2008г. злощастен инцидент, отне живота на четири ученика от двете училища в Мадан, учители и ученици си припомниха обстоятелствата, довели до трагедията. Отправен бе призив към учениците винаги да бъдат разумни и отговорни при вземане на каквито и да е решения и никога да не се поддават само и единствено на емоциите си. С едноминутно мълчание и поднасяне на венец пред паметната плоча учениците от ПГ „ Васил Димитров „ почетоха паметта на своите връстници. В училището учениците по своя инициатива изготвиха информационни табла, посветени на този ден. Класните ръководители ще проведат дискусия посветена на този ден.

С провеждането на този ден се цели: да си спомним за загиналите хора и изразим съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби; да се отдаде необходимото на всички които участват в ликвидацията на последствията от пътнотранспортните произшествия: служителите от бърза медицинска помощ, лекарите, медицинските сестри, служителите от полицията, пожарникарите, консултантите и другите работници, които всеки ден се сблъскват с бедствията, причинени от пътнотранспортните произшествия и изпитват върху себе си тяхното влияние.

Ежегодно в резултат на инциденти по пътищата на нашата страна стотици губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е и броят на пострадалите с увреждания за цял живот. Пътните инциденти са най-безсмислената причина за смъртността сред хората. Безопасността на движението е споделена отговорност и нейното подобряване не е по възможностите само на една организация или институция. Необходимо е проблемите на безопасността по пътищата да намерят място в ежедневията на семействата, учебните заведения, институциите и организациите, общините, в отношенията между хората на пътя. Нека посланието на този възпоменателен ден да достигне до всеки човек!

Вирни се горе