Лют скандал между проф. Николай Овчаров и Ефрем Моллов

Лют скандал между проф. Николай Овчаров и Ефрем Моллов

Лют скандал избухна в студиото на предаването “Лице в лице” по БТВ. Проф. Николай Овчаров, археолог и Ефрем Моллов, председател на Европейски център “Помак” спориха на темата за религията на българите.

Двамата поспориха доста и по темата дали Моллов пропагандира сепаратизъм. За начало проф. Овчаров щрихова някои от най-фрапиращите идеи, заложени в книгата на Ефрем Моллов. Като това, че Кирил и Методий са предатели, че княз Борис Първи е разтурил българската империя под византийски внушения, покръствайки българите, а помашката нация е легитимен продължител на прабългарския народ и държава, която според Моллов е империя. Основното твърдение на Моллов е, че помаците са потомци на персийския владетел Кир Втори и са изповядвали монотеистична религия, в която по-късно се влял и ислямът. Моллов беше категоричен, че в България трябва да се върнем към корените си и да променим коренно политическата система.

“Трябва да върнем прабългарската традиция”, категоричен беше Моллов. “Какво означава това? Да си избираме хан ли?”, попита водещата Цветанка Ризова. “Защо пък не”, отговори Моллов. Спорът премина и по темата дали проф. Овчаров е историк. "В Родопите за 30 години работа съм извадил руините на 18 християнски църкви, 4 манастира“, каза Овчаров. "Вие откъде знаете, че в Родопите, особено в Западните Родопи, сте изкопали църкви“, попита Моллов. Двамата с археолога се скараха за конкретни обекти – църквите в Гела и Момичловата крепост.

Според единия, те са били мюсюлмански средища, а според другия – християнски. “Това, че вие сте историк, означава ли, че разбирате религията на прабългарите?“, попита Моллов. „Разбира се, с това се занимавам 30 години. А това, че вие не сте историк, значи ли че разбирате?“, отвърна му Овчаров и припомни, че българският народ е по-древен от исляма. За финал двамата се захапаха по въпроса дали има помаци. “Това е измишльотина. Има българи с мохамеданско самосъзнание.”, категоричен беше професорът. “Когато държавата е на всички хора признакът разделение не важи”, заяви Моллов в отговор на водещата, че с идеята си да превърне помаците в официален етнос е опит за ислямизация. "Заради това, че имаме различен произход от някои други групи в България, нас ни делят“, оплака се Моллов, но веднага беше срязан от археолога: „Кой ви дели?“. "Българи, докато се занимаваме с жълтите павета, вижте какво се случва в държавата”, завърши проф. Овчаров.

Вирни се горе