Защо разчитаме на късмета си?

Защо разчитаме на късмета си?

Реални ли са определения като късметлия и късметлийска серия? Дали вярата в добрия и лошия късмет играе роля за това, което ще ни се случи в бъдеще?

Отговорите на тези въпроси не могат да бъдат еднозначни, коментира Би Би Си в изследване по темата. „Късметът е наистина интересен аспект, интересна комбинация от риск и шанс”, смята професорът по психология Майк Айткен от Кеймбридж.

„Всички ние можем да си спомним дни, в които са ни се случвали само хубави неща, и такива само с лоши. Получаващата се разлика често дава определението за късметлийски и некъсметлийски ден. Така представено, това определение може да бъде сериозно оспорено”, продължава Айткен.

Въпреки това много хора вярват, че ако купят лотариен билет в своя късметлийски ден, то печалбата би била гарантирана.

„Подобна увереност трудно може да бъде оправдана, понеже няма начин денят, в който е купен билетът, да е определящ за това дали ще спечелите джакпота”, счита професорът. Но все пак уточнява, че според редица проучвания хора, които вярват силно в късмета си, на практика наистина имат успех, защото по-силно желаят да се възползват от възможностите, които се появяват пред тях.

От друга страна, скалата за вярата в добрия късмет, разработена от двама канадски психолози, развенчава схващането, че уповаването на късмета е свързано със самочувствието и удовлетвореността от живота.

Тези, които вярват, че носят късмета със себе си обаче, са далеч по-оптимистично настроени към вероятността за бъдещ успех. Този оптимизъм прераства в увереност още при първия случай, в който късметът наистина се усмихне на въпросния човек.

Да разчиташ на шанса за постигането на успех, много често води и до опити този късмет да се контролира. Като например при спортисти или комарджии – при попадане в късметлийска серия се носят едни и същи дрехи, яде се едно и също ястие и други подобни суеверия. И всичко това в името на продължаването на късмета.

В крайна сметка има два подхода при решението дали да поемеш риск и да оставиш развитието на събитията в ръцете на късмета – разум и емоционалност.

„Има възприемане на риска като анализ, в който преценяваш какви са шансовете за печалба от тотото”, обяснява пред Би Би Си Дейвид Шпигелхалтер, също професор от Кеймбридж. „След това идва и възприемането на риска като усещане, което се определя от нагласата на самия човек, готов да се окуражи с мотива, че този ден е неговият късметлийски”, допълва той.

Психолози са убедени, че въпреки всичко силната вяра в късмета е полезна. Особено в кризисни ситуации, тъй като именно тази вяра дава оптимизъм на хората, когато обстоятелствата са извън техния контрол.

Вирни се горе