Японките - най-стройни и най-млади

Японките - най-стройни и най-млади

Японците са почитатели на хубавата и изискана храна, но по улиците на Токио или други големи градове рядко може да се срещнат пълни или дебели хора. Японките са най-стройните жени в света и най-дълго запазили младостта си. Те нямат проблеми със затлъстяването, на 30 години изглеждат на като на 18, а на 40 приличат на 25-годишни. Това не е усещане, а статистически данни, пише израелското списание „Мама". Тези данни обаче, не се отнасят за японците, които живеят в други страни. Според учените, това се дължи не на генетика, а на храната и начина на живот и затова препоръчват да се обърне внимание на особеностите на японската кухня.

Какви са тайните на японската кухня?

В основата на японската кухня стоят рибата, соята, оризът, плодовете и зеленчуците. Освен това японците обичат водорасли, които имат особено ценни хранителни свойства. Изследване проведено сред 2 хил. възрастни японки показва, че те употребяват повече от 50 различни продукти на седмица при приготвяне на ястия, докато при европейците това количество е само 30. Освен това японските порции са малки и задължително се поднасят в красиви съдове. Японската храна се подлага на лека обработка – пара, грил, варене или бързо пържене. Вместо хляб, в Япония поднасят ориз и знаят значението на ободряващата закуска. Те не ядат сутрин палачинки, нито яйца, кифлички или пък сандвичи с шунка.

Типичната японска закуска се състои от зелен чай, чаша варен ориз, супа тофу, няколко листа от водорасли. Все пак японките не се лишават от десертите. Според статистиката те също обичат шоколад, сладолед, но ядат подобни сладки неща по-рядко от европейците и в значително по-малки количества. Особеност в хранителния режим на Япония е пиенето на огромни количества зелен чай, който ободрява, освежава устата и е много по-полезен от кафето или черния чай. Като добавка японците се движат неимоверно много и масово използват велосипеди за придвижване.

Вирни се горе