Връщането към училищен режим след празниците - най-трудно за първолаците

Връщането към училищен режим след празниците - най-трудно за първолаците

За първокласниците преминаването отново в училищен режим след ваканцията е най-трудно. Как могат да им помогнат родителите?

Алекс, както много други ученици през ваканцията, е прекарал доста време пред телевизора. Почивката за първокласника обаче е към края си и подготовката за превключване на училищен режим е в ход.

„Всеки ден решаваме задачи. Опитваме се да припомним материала, който от септември до декември те са успели да усвоят, за да не го забравят”, казва майка му Марина. Най-сложно за момчето и майка му ще е да се справят с ранното ставане, защото то няма как да се оттренира.

Освен в решаването на задачи родителите трябва да помогнат на децата и с домашните, ако има такива, за да може малките да са подготвени добре за връщането в училище.

„Децата в тая възраст бързо учат, но и бързо забравят, така че нека бъдем търпеливи и да им помогнем да се адаптират и разбира се да се интересуваме от това, което се случва”, съветва Цвета Брестничка, председател на асоциация “Родители”.

Важно е детето да има позитивно отношение към училището. За да помогнат в това родителите могат да му припомнят най-хубавите моменти отпреди ваканцията.

Алекс е готов за връщане в класната стая – още повече, че трябва да продължи да пълни бележника си с оценки.

Вирни се горе