В Китай ще се появи град с 42 милиона жители

В Китай ще се появи град с 42 милиона жители

Китайските власти планират да обединят в един мегаполис девет големи града, разположени до устието на река Чжуцзян в Южнокитайско море и намиращи се сравнително близо до Макао и Хонгконг. Според вестник The Daily Telegraph, населението на новия град ще достигне 42 млн. души. Името на мегаполиса все още не е определено. Той ще обхваща девет производствени района на страната: Гуанчжоу, Шенчжен, Фошан, Дунгуан, Чжуншан, Чжухай, Цзянмен, Хуейчжоу и Чжаоцин. Общата прощ на града ще съставлява 41,5 хил. квадратни километра (една трета от територията на България).

Властите планират в продължение на шест години да изградят 150 обекта от транспортната, инженерната и социалната инфраструктура за обединение на районите. Предполага се, че в града ще действа единна система за заплащането на пътуването.

Планира се също да бъде построена скоростна железница, която да свърже мегаполиса с Хонгконг. Общите инвестиции в проекта се оценяват на над 300 милиарда долара.

Според авторите на проекта неговата главна цел е да се направи инфраструктурата на един град достъпна за жителите от другите градове. Това щяло да позволи по-равномерното разпределение на промишлените обекти и работните места в региона.

Вирни се горе