Училище на бъдещето отвори врати във Финландия

 Училище на бъдещето отвори врати във Финландия

Детски психолози отдавна заявиха, че трябва да се промени подхода към обучението, за да могат децата да обичат училище.

В крайна сметка, всяко дете в предучилищна възраст, казва с възхищение, че безумно иска да седне на чина и ходи на училище с раница. Но в първите дни на изучаване много от нас изпитват огромно разочарование: няма разговори и игри, а само мълчалива работа.

В училище Saunalahti, което се намира във финландския град Еспоо, ще бъде променен коренно образователния процес. Нека да започнем с факта, че самата сграда изглежда приказно: когато се вгледате първоначално няма да кажете, че е училище. По-скоро изглежда като музей на съвременното изкуство. Всъщност архитекти от VERSTAS променят скучното оформление и разделението по класове.

На 10 500 кв. метра са основни и средни училища, предучилищна занималня, младежки дом, театър, антре, трапезария, библиотека, фитнес зала и още много. Обучението се провежда в спокойна атмосфера. Всяко дете седи както то иска и където си иска, и комуникацията между учениците по време на уроците се насърчава.

Повечето от уроците се основават на управление и работа по проекти. Посетителите могат да лягат на дивана, като пред тях има маса за лаптоп. Черната дъска всъщност е лаптоп свързан към мрежата

Столовата е място за среща на всички участници в образователния процес. Но там има и сцена. По време на концерти, срещи, тържества и фестивали става голяма купон.

Училищният двор дава възможност на децата да бъдат в състояние да играят на много и различни игри. Той е разделен на зони за различни възрасти.

Вечер училището се превръща в забавление и спортен център за всички жители на квартала. Тук са отворени работилници, спортни зали и клубове.

За да завършат интериора и фасадите на сградите архитектите използват естествени екологични материали, които създават комфортна, приятна атмосфера. Стените са цветни, атмосферата е спокойна и всичко е обезопасено. Всеки клас определя цвета на залата, в която учи и така е невъзможно да се загубиш.

Отворените пространства са тясно свързани с платформи, дворът е разпределен за всяка възрастова група, но е част от едно цяло. Създателите на проекта смятат, че ако сложиш ограда всяко дете ще иска да се бунтува, така че дворът на училището е отворен. И, разбира се, няма охрана и металотърсачи. Да, има видео камери, но те са невидими мерки за сигурност.

Вирни се горе