Учени откриха гена за стареенето

Учени откриха гена за стареенето

Японски учени от университета в Осака са открили, че един от протеините в човешката система пряко влияе върху процеса на старее, съобщава ИТАР-ТАСС. Учените са открили начин да влияят върху процеса на стареене на клетките и дори да го преустановят,съобщи news.bg.

Според откритието протеин C1q е отговорен за стареенето на гените. Преди се считаше, че той и другите протеини в човешката система са предназначени за защитата на организма от чужди тела и за устойчивостта на имунната система.

Японските специалисти са открили метод за въздействие върху протеин C1q, чрез който процесът на стареене се преустановява. Иначе казано те са се доближили до откриването на тайната за вечния живот, който хората търсят от хилядолетия.

Феноменалното откритие обаче има и друга страна – „приспивайки протеин C1q" и забавяйки процеса на стареене, хората се лишават от имунната система, която имат от раждането си.

Учените не са успели все още да повлияят върху въпросния протеин така че и процесът на стареене да спре, и имунната система да функционира, но работят в тази насока. Скоро може би и това ще се случи и хората ще се избавят от страха от неизбежно стареене.

Вирни се горе