Телескоп засне цялата Вселена

Телескоп засне цялата Вселена

Може би още не го осъзнаваме, но ние живеем в златния век на космическите изследвания.

“Икар”, първият космически платноход, през май отплава от Япония за Слънцето. Неговото 20-метрово платно е с дебелина само 0,0075 мм, но се издува попътно от слънчевия вятър. По тази технология наследниците на “Икар” ще могат да се движат с далеч по-висока скорост от сегашните ракети.

Най-после дочакахме и годината, в която ще стане ясно дали на Марс има или е имало живот. В края на 2011 г. НАСА ще изпрати там апарат с инструменти, които да го установят със сигурност.

В самата земна околност спътниците ни предоставиха прекрасни гледки от Космоса. Телескопът “Хабъл” навърши 20 години и в негова чест НАСА разпространи невероятно красиво изображение на Хребетовидната мъглявина. От своя страна изведеният наскоро в орбита телескоп “Макс Планк” ни предостави първото изображение на цялата Вселена.

През февруари 2011 г. ще кажем сбогом на една от иконите в космическите изследвания – совалките отиват в пенсия след 30-годишен стаж. Но пък в същото време на няколко десетки милиарда километра апаратът “Вояджър 1”, изстрелян през 1977 г., ще е първото човешко творение, напускащо Слънчевата система.

Вирни се горе